Средиземноморските аромати на розмарин, лимон и мащерка са изключително подходящи за дъхавото агнешко месо, което в тази рецепта се допълва и от интересна и свежа оризова гарнитура, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 8 порции
2 цели парчетаагнешки ребра х 6 - 8 броя или 1 агнешки гръб
4 с. л. зехтин Classic
за маринатата:
1 с. л. морска сол
1 ч. л. розмарин
1 ч. л. мащерка
1 ч. л. настъргана кора от лимон
1 ч. л. смлян пипер меланж
за гарниране:
2 ч. ч. ориз
2 с. л. масло
5 стръкапресен лук, ситно нарязан
2 с. л. нарязани сушени кайсии
½ ч. ч. зелен грах
4 ч. ч. бульон – пилешки или зеленчуков
4 с. л. кедрови ядки или нарязани бадеми, по желание
2 с. л. прясна мента или джоджен, ситно нарязани
2 с. л. нарязан магданоз
1 ч. л. копър


Начин на приготвяне

1. 
Агнешките ребра се почистват и се оформят.

2. В хаванче или в чопър се счукват солта, розмаринът, мащерката, лимоновата кора и пиперът. Ребрата се обтриват от всички страни с получената ароматна смес и се оставят да постоят на студено за 4-5 часа. Намазват се със зехтин и се сплитат. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200° С за 10 мин., покрити с фолио, и за още 15 - 20 мин. без фолио, за да се зачервят.

3. За гарнитурата в загрятото масло се слага лукът, разбърква се 1-2 мин., добавят се кайсиите и измитият подсушен ориз и се бъркат, докато оризът стане прозрачен. Сипва се грахът. Залива с горещия бульон, затваря се с капак и се оставя да къкри 10 мин. Отстранява се от огъня и се държи захлупен още 10 мин.

4. В сух тиган се слагат ядките и се разбъркват, докато се зачервят. Оризът се разрохква с вилица и се обърква със зелените подправки и кедровите ядки.

5. Котлетите се сервират с оризовата гарнитура и прясна салата.