Когато се готви с патладжани, много трудно може да се избегне влиянието на Близкия изток и Средиземноморието, но често не е и нужно. Тази мощна салата е доброто доказателство за това, пише menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции

2 патладжана
50 мл. зехтин за патладжаните
1 ч. ч. сварен червен боб
1 ч. ч. сварен булгур или ориз
2 домата, нарязани на резени
1 глава червен лук, нарязана на ситно
1 ч. ч. натрошено овче сирене
2 с. л. джоджен, ситно нарязан
2 скилидки чесън, пресовани
1 с. л. балсамов оцет
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лека горчица
2 ч. л. сусамов тахан
 сол на вкус
 
Начин на приготвяне

1. 
Патладжаните се нарязват на тънки кръгчета и и се слагат в 2 л вода с 2 с. л. морска сол за 20 мин. Отцеждат се, измиват се и се подсушават. Намазват се със зехтина и се изпичат от двете страни на грил или грил-тиган, докато добре се зачервят.

2. Зехтинът се смесва с оцета, горчицата, тахана,чесъна и сол на вкус. Разбиват се на емулсия.

3. Разбъркват се заедно патладжаните, доматите, бобът, булгурът, лукът, джодженът и сиренето. Всичко се залива със соса и се поднася.