Вкусотия! Сръбски кебапчета с млечен сос и картофки
300 гр. агнешко месо
300 гр. телешко месо
300 гр. свинско месо
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 малка глава лук, ситно нарязана
50 мл. газирана вода
1 щипка сода бикарбонат
1 белтък
1 ч. л. сол
1 ч. л. смлян черен пипер
½ ч. л. червен пипер
лют червен пипер на вкус
олио за намазване
за млечния сос:
500 гр. кисело мляко
½ краставица
2 скилидки пресован чесън
1 с. л. лимонов сок
1 щипка лют пипер
сол на вкус
за гарниране:
1 кг. средни картофи с еднаква големина, обелени
1 кг. домати, обелени и нарязани на кубчета
2 с. л. листа от пресен риган или 1 ч. л. сушен
2 с. л. зехтин
150 говче сирене
4 с. л. черни маслини
3 скилидки чесън, ситно нарязани
3 с. л. меко масло
4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Трите вида месо се смилат заедно с месомелачка. Слагат се за втори път да се смелят заедно с лука и чесъна.
2. Към каймата се добавят солта, леко разбитият белтък, трите вида пипер, содата и по малко се добавя газираната вода. Сместа се оставя да постои на хладно за една нощ.
3. С мокри ръце се оформят малки кебапчета с дължина около 3 см. Намазват се с олио и се изпичат на грил или грил-тиган на умерен огън.
4. Краставицата за соса се настъргва, леко се посолява и се оставя в гевгир да се отцеди за 30 мин. Смесва се с млякото, солта, пипера и лимоновия сок.
5. Доматите за гарнитурата се смесват със солта, черния пипер и ригана. Слагат се на дъното на тавичка.
6. Картофите се нарязват като ветрило на тънки резени, като не се срязват докрай. Поставят се върху доматения сос. Поливат се със зехтина и се пекат 45 мин. в загрята фурна на 200˚ С.
7. Сиренето се натрошава. Маслото се разбърква с чесъна и магданоза.
8. Картофите се намазват с маслото и се поръсват със сиренето. Между тях се слагат маслините. Всичко се запича още 15 мин.
Последвайте ни
0 Коментара: