Преди началото на пълномащабната инвазия РСЗО "Чебурашка" официално принадлежи на така наречените "ДНР". В Русия системата е била наричана "домашно производство", твърдят анализатори от Defence Express.

Руските въоръжени сили използват рядко срещаните РСЗО "Чебурашка" в Източна Украйна. Обявеният й калибър от 217 мм (всъщност 240 мм) не е стандартен за вражеската армия. Това съобщи изданието Defence Express.

В публичното пространство се появиха снимки от използването от окупаторите на МЛРС "Чебурашка" с деклариран калибър 217 мм (действителен показател - 240 мм). Този калибър е стандартен за Северна Корея.

Преди пълномащабното нахлуване МЛРС формално принадлежи на бойците от така наречената "ДНР" (или 1-ви армейски корпус на руските въоръжени сили), а руската пропаганда нарича "Чебурашка" "домашен" продукт, произведен във временно окупираната Донецка област. Анализаторите на Defence Express отбелязват, че това е второто споменаване на руския РСЗО "Чебурашка" от февруари 2022 г. насам.

През август 2022 г. противникът твърди, че изтребителите от 1-ви армейски корпус на руските въоръжени сили са получили две допълнителни системи. Анализаторите отбелязват, че РСЗО може да са били произведени в единични екземпляри. Освен това калибърът от 240 mm не е стандартен за Русия. Той обаче е бил в системите БМ-24 от 50-те години на миналия век.

Според Военния баланс за 2023 г. на въоръжение в армията на КНДР се намират редица РСЗО с 24-милиметров калибър. Става дума за БМ-24 и системи с индекси М-1985, М-1989 и М-1991.

РСЗО Cheburashka: какво е известно. Мобилната РСЗО Cheburashka на модифицирано шаси на КрАЗ-260 изстрелва 217-милиметрови ракети с обявен обсег на действие 9600 метра. Системата може да изстрелва до 64 ракети, като във всяка единица има по 32 ракети.

Ще ви припомним, че през август 2023 г. руските военни за първи път показаха използването на РСЗО "Чебурашка" на фронта. По-специално, изстрелите от инсталацията са по-бавни, отколкото на РСЗО "Град".

През август 2022 г. окупаторите възобновиха производството на РСЗО "Чебурашка". Не е известно дали производството на системата е създадено в близост до ОДРЛО или на територията на Руската федерация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук