Украинските военноморски дронове се превърнаха в истински кошмар за руските моряци. Един от тях е MAGURA V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-type; също „Магура“), съобщава armyinform.com.ua.

Това е многоцелева надводна безпилотна лодка, разработена за Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна. Способен да извършва наблюдение, разузнаване, патрулиране, операции по търсене и спасяване, противоминни мерки, военноморска защита, но преди всичко това е атакуващ дрон.

Неговата бойна единица, чиято маса е около 300 кг експлозив, е способна, както каза един от операторите, да направи голяма дупка в борда на руски кораб. MAGURA V5 ефективно се противопоставя на вражеските EW инструменти и използва криптографски защитени комуникационни канали.

Този дрон също има режим на автопилот и видео подсистема, включително нощно виждане, резервни комуникационни модули и др. Цената на целия комплекс е $150 000-$275 000 в зависимост от оборудването.

При всяка атака срещу руските кораби се използват няколко дрона, което позволява да се влезе в целта от различни страни. Както показва практиката, днес нито един руски кораб не успява да отрази такава атака.

Те удрят корабите, като правило, първо по двигателите и кърмата, като по този начин ги обездвижват, а след това ги довършват, като изпращат БЕК (безпилотни лодки) в страните на кораба.

Според полковник Вадим Сухаревски, заместник-главнокомандващ на въоръжените сили, отговарящ за безпилотните системи и развитието на използването на дронове, „днес ние изпреварваме всички известни технологии. Нашите безпилотни дронове по вода, на сушата и във въздуха, не са просто лост за баланс и паритет на нашите асиметрични реакции на бойното поле, но са това, което световната военна наука, история и практика изучават".

"Това се доказва от интереса на нашите съюзници, а въоръжените сили на Украйна са отворени за сътрудничество, ние се радваме да учим. Това е морски компонент, благодарение на който прочистваме Черно море. Надявам се, че в близко бъдеще ще прочистим Азовско море. Хората, които управляват тези дронове, казват само една фраза: „Нека почакат. Очакват ги изненади, и то неприятни“, добави Вадим Сухаревски.

Както каза Александър Камишин, министър на стратегическите индустрии на Украйна, „имаме няколко модела морски дронове. Това е пример за това как Украйна без мощния си флот реши проблем, който ще остане в историческите книги. Първо изгонихме руския флот от Крим, а след това постепенно започнахме да го пращаме на дъното, където му е мястото“.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук