Всички знаем колко важна е храната за здравето ни. Разбира се има полезни, но и вредни продукти.

Ката например преди време от jenata.blitz.bg разкриха няколко опасни храни, които съсипват мозъка ни, а ядем често. Сега обаче ще поговорим за обратното!

Както знаете, има и храни, които при консумация подобряват работата на мозъка. Диетологът д-р Елена Соломатина реши да поговори по-подробно именно за тези вкусотии.

Според експерта Омега-3 има особен ефект върху мозъчната дейност.

„Той защитава нервния импулс, който е необходим за пълното функциониране на човека. Тялото има миелинова изолация, която може да бъде увредена от различни фактори. 

Китайски учени: Не пропускайте закуската – опасно е за мозъка!

Това създава определени проблеми, които обикновено не би трябвало да има. В зависимост от това кои връзки са прекъснати възникват различни здравословни проблеми. 

Например неправилните сигнали могат да провокират смущения в двигателната или речевата активност. Човек разбира всичко, но когато се опитва да го изрази с думи, нищо не излиза ”, каза лекарят.

Храните, съдържащи наситени мастни киселини, са мазна риба, орехи и ленено масло. Но не само.

Именно заради това д-р Соломатина направи по-подробен и полезен списък на храните, които подобряват мозъчната функция.

Но кои продукти попадат в този полезен списък ще научите на jenata.blitz.bg