Въпреки че допринасят за напълняването, т.нар. “лоши” въглехидрати са много важни за нашето здраве, твърди експертът по хранене в Баварския център на потребителите Даниела Крел. 

Тя пояснява, че за разлика от белтъчините и мазнините, нашият организъм може самостоятелно да произвежда въглехидрати, т.е., нямаме нужда да ги добавяме с храната.

“Това обаче не означава, че трябва да изключим от менюто си продуктите, богати на въглехидрати. Те съдържат важната за здравето целулоза и витамини също. Както и глюкозата, която поддържа нивото на захар в кръвта”, обяснява Даниел Крел.  

Немското общество по хранене препоръчва да получаваме не по-малко от 50% от изразходваната енергия от въглехидрати и предупреждава, че дефицитът им влияе на здравето. 

Кои са 5-те признака на дефицита на въглехидрати четете в най-полезния здравен сайт Zdrave.to.