Абитуриентките минаха на филъри за устни. Зрелостничките вече отказват да си слагат гръдни импланти за бала заради страх от спукване. Това установи репортерска проверка на в. „Монитор“.

Действително няма голям интерес от страна на абитуриентките към поставяне на гръдни импланти, каза д-р Антон Тонев, член на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Младите дами, освен интерес към филърите за устни, си оправят и скулите, допълни той.

По думите на д-р Тонев напоследък твърде малко момичета лягат на хирургичната маса.

И това е интересно - Д-р Росица Денчева: Евтините филъри може да загрозят лицето - още по темата четете на най-добрия здравен сайт zdrave.to

Освен това, аз лично отказват да правя гърди на 18-годишни освен, ако действително няма нищо и се налага да им се създаде самочувствие, каза той. Така практикуват и колегите със специалност пластична и реконструктивна хирургия, посочи лекарят.

Д-р Антон Тонев посочи, че все още много хирурзи без необходимата специалност си позволяват да правят пластични операции.

Не са малко и козметичните студиа, където хора без медицинско образование инжектират филъри в устните и скулите. Това може да създаде трайни проблеми, дори да се стигне до обезобразяване на лицето, предупреди специалистът.

В клиниката му не минава седмица без младо момиче да потърси помощ след намесата на непрофесионалист.

Най-големи са пораженията, когато непрофесионалист инжектира филъри в скулите. получават се огромни лимфни отоци под клепачите, предупреди медикът. Ако се потърси лекарска помощ скоро след инцидента, се прилага хиалуронидаза за разграждане на хилуроновата киселина. На по-късен етап не може да се направи нищо, поясни пластичният хирург.

За да не се стига до такива инциденти, д-р Антон Тонев препоръча пациентите да избират доказани специалисти, да не се доверяват на хора, които твърдят, че могат всичко и то на много ниска цена.

Междувременно, заради отлива от търсене преди абитуриентските балове редица клиники и студиа започнаха да предлагат филъри и услуги за разкрасяване с намаления.

Хиалуронов филър за изглаждане на фини бръчки и хидратация на устни известно студио с клонове в София е Варна предлага вместо за 500 за 400 лева, като намалението важи от 5 май до 4 юни. Лазерната епилация за абитуриентските балове също е с намаление от 20 лева независимо в коя част на тялото е. Така, например ако се обезкосмяла цялото лице цената пада от 150 на 125 лева до 6 юни. Целите ръце и подбедриците съответно при редовни цени 140 и 190 лева са намалени на 120 и 170 лева. За лазерна епилация на цели крака отстъпката е от 60 лева. Вместо 400 момичетата абитуриентки ще платят 340 лева. Хиалуроновите филъри на скули в зависимост от марката варират от 310 до 400 лева.