Те са толкова смъртоносни, колкото и азбестът и увеличават риска от рак на кожата с почти 90%. Във Великобритания още има жертви на модата, която завладява жените - домашният солариум.

Дори и в момента той е напълно легален и може да бъде купен за 199 лири онлайн. 

The Sun разкрива ужасяващите последствия на жени, които са се сдобили с него в стремежа си за перфектен тен по всяко време. 

Една от жертвите е Бевърли.  Бившата мис Мърсисайд Бевърли Додс признава, че е била пристрастена към тена. В миналото тя е прекарвала три или четири пъти седмично в солариума и в момента се бори с рак на кожата, която буквално се разпада. 

„Когато бях млада, солариумите бяха рекламирани дори като здравословно, та хората говореха за "здрав тен на кожата", но вкъщност бяха смъртоносни. Днес лицето й носи пораженията на излагането на солариума. Тя признава, че в повечето случаи използвала бебешко олио, за да ускори процедурата. Всичко това се оказало напълно фатално. 

Бевърли се сдобива със солариума, когато е избрана да го рекламира. Тя дотолкова е впечатлена, че се съгласява вместо пари да получи един от онези вълшебни солариуми. "И аз, и сестра ми го използвахме по 20 минути няколко пъти седмично. "Синята светлина" идваше от спалнята ми през цялото време и все още си спомням как баща ми недоволстваше, че плаща по-високи сметки за ток. 

Използвах го толкова много, че цветът на тялото ми стана съвсем тъмен, но като цяло тогава това беше възприятието за здравословен тен, така че нямах и най-малка представа за рисковете", спомня си Бевърли. 

Когато става на 33 години, тя започва да забелязва по кожата си сърбящи петна, циреи, но лекарите й казват, че това е екзема. 
Едва, когато попада при австралийски лекар, който знае повече за рака на кожата, я изпращат за биопсия и й поставят диагноза болест на Боуен - предмеланомна форма на рак на кожата, която образува плоскоклетъчен карцином (SCC).

Ако не се лекува, той може да се разпространи в лимфните възли и да доведе до смърт.

„Мислех, че ще умра! Да чуя, че може да имам рак, беше ужасно, първата ми мисъл беше - край. Прекарах десет дни в болницата, като междувременно лезиите започнаха да се разпространяват по цялото ми тяло.

Но това не беше краят - бучките и неравностите продължиха да се появяват - и през следващите няколко години имах още три инвазивни и болезнени операции за отстраняване на образованията от краката и ходилата на краката", разказва Бевърли.През 2005 г. се налага да й отстранят повече лезии, след които се стига до присаждане на кожа на краката, за да заместят липсващите парчета. 

"Оттогава провеждам стотици лечения. На всеки шест месеца дерматологът ми замразява всякакви петна, за които не е сигурен и трябва да използвам крем на базата на киселина, за да се справя с всякакви подозрителни петна.

„Изглеждам с 30 години по-възрастна, отколкото съм. След като се боря с рака повече от 20 години, изпитвам постоянна агония, боли ме дори, когато ходя", разказва Бевърли. 

Превод БЛИЦ