В началото на епидемията от COVID-19 в Китай умишлено са криели редица факти за нея. Това се посочва в резултатите от разследването на независимата медийна група Caixin, информира "Дейли Мейл".

Съобщава се, че преди Китай да информира Световната здравна организация (СЗО) за епидемията, най-малко пет лаборатории в страната са достигнали до заключението, че съществува смъртоносен вирус.

Една от тях през декември е определила вируса като „безспорно заразен“.

Оказва се, че по времето, когато епидемията е започнала, в Китай не само са знаели за опасната болест, но и са били наясно с факта за нейното предаване от човек на човек, съобщава британското издание.

Независимата медийна група Caixin също така е намерила публикация в социални медии от изследовател в частна фирма в Гуанджоу, който казва, че веднага осъзнал, че патогенът прилича на SARS-CoV-2, който предизвика епидемия през 2003 г.

От Caixin заявяват, че лабораторията „е събрала почти пълни данни за вирусния геном“ на 27 декември и е предала данните на Китайската академия на медицинските науки.

По-рано разследване на "Дейли Мейл" установи, че китайска вирусоложка е разкодирала генетичния състав на коронавируса само за 3 дни, но изследванията й и били покрити от китайското правителство.


Превод и редакция: БЛИЦ