Коледа и новогодишните празници са зад гърба ни, а настроението се срива и ни обхваща депресия. Познато явление за повечето от нас. Защо това се случва и как да се справим с това състояние разказва руският психотерапевт Андрей Шевцов, пише obekti.bg, позовавайки се на meddaily.ru.

Всички ние чакаме с нетърпение новогодишните празници. А, когато те свършат, трудно се връщаме към обичайния ритъм на работа. Често изпитваме раздразнение, неспокойствие, умора, без да има някакви видими причини затова.

Това са характерните прояви на така наречената следпразнична депресия. Тя може да продължи от няколко дни до няколко седмици и да има различни лица – например вместо депресия да се изяви с повишена нервна активност.

Стресовото състояние достига своя пик през декември-януари, когато денят е кратък и се стъмва рано.

Слабата светлина е причина за по-слабото производство на серотонин – хормон, който отговаря за емоциите. Падне ли нивото му, концентрацията страда, а умората и общата отпадналост се увеличават.

И това е интересно: Станете по-здрави и по-слаби с този 3-дневен режим на пречистване от захар - четете тази и още полезни новини на zdrave.to

По това време на годината организмът има нужда от подкрепа и от възстановяване. Но периодът съвпада с усилената подготовка на новогодишните празници и напрежението от последните работни дни увеличава нервността ни.

В кръвта се отделя мощно хормонът на стреса, който повишава и тревожността.

Организмът изпитва силна психоемоционална нестабилност съпроводена с учестено сърцебиене, трудно дишане, главозамайване и проблеми с равновесието, обилно потене и треперене.

Негативно се отразява и преяждането по новогодишните празници.

Мазно, пържено, полуфабрикати, алкохол засилват производството на жлъчен сок, отделя се и повече солна киселина, в резултат на което и болките в стомаха зачестяват. Нарушенията в храносмилането увеличават пропускливостта на червата и натоварването на задстомашната жлеза.

Тези процеси се задълбочават и от алкохолните злоупотреби.

Може ли да помогнем и как да преодолеем следпразничния стрес?

1. Направете разтоварващи дни.
Най-ефективна е добре познатата плодово-зеленчукова диета.

2. От напитките включете билкови чаеве, особено шипков. Той има мощни антиоксидантни свойства.

3. Ако решите да пиете мултивитамини, гледайте те да включват важните А, С, Е, както и микроелементите цинк, магнезий и селен.

4. Намерете време за посещения в спортна зала, фитнес или за СПА-процедури.

5. По-често излизайте на чист въздух за разходки в парка, а още по-добре в планината.

6. И, ако дори по време на активната ви почивка отново почувствате прилив на тревожност, ще ви помогнат топли процедури – вана с ароматни масла и чай от „билките на спокойствието“ - маточина, жълт кантарион, мента.

7. Постепенно влизайте в  ритъм – в първите работни дни на седмицата планирайте задачите, сложете в ред документацията, подредете бюрото си.
Не се хвърляйте веднага към решаване на задачите – прекомерното натоварване, за което организмът все още не е готов, може да доведе до нов стрес.