"Ние сме това, което ядем". Това кратко и ясно изявление на Хипократ е красноречиво доказателство за ролята на храненето за хората. Повечето от нашите проблеми и болести - са от неправилно хранене.

Защо се случва това и какви са основните грешки в храненето, които повечето от нас допускат? Това обяснява кардиологът-липидолог Светлана Гаркуша пред TSN.

Хронично преяждане

Една от основните грешки е постоянното преяждане. Повечето от нас ядат много повече храна, отколкото е необходимо за тялото. Ние дори не забелязваме как се променяме: излишните килограми се увеличават, кръвното се повишава, нивото на холестерола в кръвта расте. Това са признаци, които показват, че човек преяжда. Порцията трябва да се побира в шепата на ръката или в обикновена чаша. Човек не трябва да яде до усещането за "пълен стомах", а трябва да има няколко хранения, без да се губи чувството за лекота в организма. 

Повечето хора нямат хранителна култура и никаква отговорност за това как, какво и за какво ядат, нямат разбиране за това как да се хранят правилно, за да не навредят на здравето си.

Днес ние всички живеем в състояние на стрес от безкрайни войни, домашни, социални и лични проблеми. Много жени са свикнали да "овладяват" стреса с похапване, а много мъже освен с похапване и с пийване. В резултат на това идват болестите и депресията. 

Храненето не според възрастта

Хората трябва да разберат, че с възрастта е необходимо да се промени не само обемът, но и съдържанието на калории в храната. Ако до 25 години тялото расте, подложено на голямо емоционално и физическо натоварване и метаболитните процеси се извършват бързо, то след 50 години се забавя метаболизмът и човек не се нуждае от висококалорична храна и то в големи порции.

Ето защо, младите хора, ако нямат излишно тегло, трябва да ядат богата на белтъчини храна (месо, риба, птиче месо, сирене, яйца и всички бобови храни). Хората над 50 години трябва да ограничат бързите въглехидрати и да се насочат към сложните въглехидрати (зеленчуци, плодове, зърнени храни).

На всеки 10 години, метаболизмът се забавя до 7% в човешкото тяло. Ето защо с напредването на възрастта хората трябва да следват правилото: по-малко храна и повече движения, за да се подкрепи баланса на забавения метаболизъм. Порцията на един 50-годишен човек трябва да бъде на половината или дори 1/3 от тази на 20-годишните.

Останалите 3 грешки при храненето и как да ликвидираме последствията им четете в Zdrave.to