От началото на годината Българската агенция за безопасност на храните е направила повече от 300 проверки на предлаганото месо на пазара и не е открила наличие на забранени вещества в него. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в предаването "Денят започва с Георги Любенов".

Употребата на антибиотици върху животните в българските ферми се извършва под стриктен надзор като има срок, в който продукти от третираните единици не могат да се предлагат на пазара, категоричен беше Порожанов. Така той коментира доклада на Европейската агенция за лекарства, според който българското месо е сред месата с най-високо съдържание на антибиотици. 

Министърът обясни още, че според него няма битка между производителите и търговците от големите вериги и цените на храните нарастват не заради търговски договори. Според него просто има дефицит на мляко и яйца.

Порожанов коментира и борбата с короядите като освен стандартния подход за изсичане на заразените дървета вече се работи и по други алтернативи - чрез облъчване.