Д-р Цветомила Дудевска, д.м., е управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести - Троян. Специалист е по вътрешни болести, медицинска информатика и здравен мениджмънт, пневмология и фтизиатрия, с докторска степен по социална медицина и организация на здравеопазването.

От 18 до  24 март в цялата страна се проведоха инициативи на отворените врати за превенция и контрол на туберкулозата. За съжаление, повечето от българите смятат, че проблемът с туберкулозата вече не съществува у нас и рискът да се разболеем е сведен до нулата. 

Но тази година в началото на март управителят на Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария - Питър Сендс, излезе с тревожно обръщение към всички страни, че туберкулозата става все по-застрашителна.

“Туберкулозата е смъртоносна и устойчива на лекарства колкото Ебола и трудна за лечение. Дори и в най-добрите болници се превръща във все по-голяма заплаха за света. Всички ние трябва да бъдем много по-притеснени от устойчивата й към много от лекарствата. Това заболяване не се нуждае от визи, нито обръща внимание на това колко сме богати”, заявява той. 

Питър Сендс посочва в обръщението си, че около 600 000 човека по света страдат от резистентна към лекарствата туберкулоза. А Глобалният фонд по туберкулоза, СПИН и малария си е поставил амбициозната цел да изкорени тези три болести от лицето на земята, като е планирал изразходването на 12 милиарда долара през следващите три години.

Завръща ли се жълтата гостенка? Къде сме ние в тази тревожна статистика по отношение на заболеваемостта и случаите на резистентна туберкулоза? Коя е най-надеждната защита срещу туберкулозата и какви резултати са постигнали специалистите в първата на Балканския полуостров белодробна болница в Троян, четете в интервюто с д-р Цветомила Дудевска в zdrave.to