Един от най-известните американски пулмолози – д-р Пиер Кори заяви, че няма съмнения относно ефикасността на Ивермектин в битката с коронавируса. Специалистът е член на Американския съюз за спешна помощ на първа линия срещу ковид.

„Има само куп доказателства, подкрепящи използването му и той се използва ефективно в много части на света, но това лекарство представлява заплаха за фармацевтичната индурстрия и най-големите финансови интереси в света, които можете да си представите“, коментира лекарят пред newstalk.com, цитиран от "Кмета.бг".

Според него, ако се признае ефикасността му при лечение на коронавирус, а също и превантивното му действие, ще се случат три основни неща: спешната и донякъде задължителна ваксинация няма да е нужна, колебанието към ваксините ще се увеличи и няма да има нужда от нови антивирусни лекарства, които се разработват в момента.
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) предупредиха, че не са проведени достатъчно проучвания на Ивермектин, които да му позволят да се използва срещу ковид.

Д-р Кори определи тези констатации като „абсурдни“ и обвини агенциите, че умишлено подвеждат. Той каза, че са напраювени 60 контролирани проучвания с ивермектин, 30 от които са били с пациенти на случаен принцип.

„Резултатите показаха огромно намаляване на смъртността, хоспитализацията, времето до пълно възстановяване и времето до изчистване на вируса“, обясни той.
Д-р Кори добави, че Ивермектин не е заместител на ваксините, но може да се използва успоредно в страни с високи нива на ваксинация и като евтина алтернатива в държави, които са с ниски доставки на ваксини.

„Нашата цел е да накараме агенциите да дават повече информация за Ивермектин, но това е почти невъзможно. Съжалявам, че трябва да кажа това, но трябва да го знаете – повечето от здравните агенции са зависими“, завърши специалистът.