"Не беше научен никакъв урок от досегашните Covid вълни". Това мнение изказа пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Според него се подценява ситуацията и властите са бездействали през 2-те години на Covid пандемията:

"Не бяха предприети необходимите мерки и действия, за да не стигаме до тази национална катастрофа". 

По думите му истинската Covid епидемия настъпва сега в България:

"В момента сме в пъти по-тежка ситуация, отколкото в началото на кризата, защото икономическите резерви на страната са изчерпани. Това е и причината държавата да не обявява пълен локдаун, защото не може да си го позволи - в продължение на две години тя събира много по-малко данъци, защото бизнес няма. Държавата отново е длъжна на българските граждани".

Д-р Хасърджиев смята, че разделението на обществото се дължи на невежо водена целенасочена дезинформирана кампания от страна на българските институции.

Той изтъкна, че никой не е потърсил мнението на пациентските организации, за да чуе какво мислят за ситуацията и какви са страховете им в тази здравна криза.

"Системата е безпомощна и не е успяла да обясни на хората и да повиши доверието им във ваксините. Няма такъв прецедент, описан в световната научна литература, в който за толкова кратък период да бъде приложена ваксина на такава огромна маса хора. Това не беше обяснено. ...


Когато властта е безсилна, се прилагат рестриктивни мерки, които още повече не се разбират от хората", каза още председателят на Националната пациентска организация. 

Според него незабавно трябва да бъде взето решение от здравните власти да се изведат всички дейности от болниците, които могат да се осъществяват в дома на пациента.