Кетогенната диета намалява риска да се разболеете от COVID-19, а в случай на инфекция може да предотврати тежките му форми, твърдят експерти, съобщи „Таймс оф Индия“.

Ниското съдържание на въглехидрати в храната намалява мазнините и „лошия“ холестерол в организма и стабилизира количеството захар в кръвта. Експериментите показват, че тази диета повишава нивото на кетоновите тела в кръвната плазма, които контролират окислителния стрес в организма и имат противовъзпалително действие.

Кетогенната диета може да подпомогне увеличаването броя на клетките, пренасящи Т-лимфоцитния рецептор, които имат имуномодулиращо и противовъзпалително действие.

Такъв хранителен режим може да подобри функционирането на адаптивните имунни клетки и да намали рисковете, свързани с COVID-19.

Кетодиетата кара тялото да изгаря мазнините. Когато нивата на глюкоза в организма спадат поради ниското съдържание на въглехидрати при тази диета, тялото действа така, сякаш е в гладно състояние и започва да гори мазнини вместо въглехидрати.

Според други изследвания диетата може да се окаже вредна в дългосрочен план