Лекарка от Ухан съобщава откритието си, че коронавирусът може да се предава от човек на човек. Партийните функционери обаче ѝ заповядват да мълчи. Нейният разказ и нови документи доказват това фатално развитие. Така започва анализ на "Дойче Веле" на тема "Как Китай скри истината за коронавируса".

Истинска вълна от коментари предизвикаха публикациите в китайската блогърска платформа Уайксин Гонгжонгао и в социалната мрежа Сина Вейбо, пише ФАЦ.

В тези публикации лекарка на име Ай Фен, която е била ръководителка на спешното отделение в една от болниците в Ухан, описва в подробности операцията по прикриването на фактите. От интервюто с д-р Ай неизбежно се налага въпросът: След като властите са знаели толкова отрано, че вирусът се предава от човек на човек - защо не са действали?

Този въпрос се натрапва и от документите, които през април оповести агенция „Асошиейтед Прес".

Откритието на д-р Ай
Когато на 30 декември 2019 получила лабораторните изследвания на пациент с бронхопневмония, д-р Ай веднага подчертала с червено находката „ТОРС коронавирус". Незабавно докладвала за тази диагноза на ръководителите си и предупредила колегите от отделението да вземат повече предпазни мерки.

Д-р Ай изпратила диагнозата и на свои някогашни състуденти – тъкмо по този начин новината за болестта се разпространила сред медицинските среди в Ухан. Нейният шеф обаче веднага ѝ свил сармите: „Как може да нарушаваш партийната дисциплина и да разпространяваш такива слухове?".

Наредили ѝ да говори лично с близо 200 колежки и колеги и да им каже да не разпространяват повече тази информация. Само лично и по телефона, никакви електронни комуникации, гласяло нареждането. Дори на съпруга си не бивало да казва абсолютно нищо.

Срещу д-р Ай даже било отправено обвинението, че застрашава благополучието на града. Същата вечер тя се прибрала у дома и казала на мъжа си: „Моля те, грижи се за детето, ако ми се случи нещо".

Тогава съпругът ѝ много се изненадал, но три седмици по-късно се досетил какво е имала предвид д-р Ай: разбрал го на 20 януари, когато реномираният вирусолог Жонг Наншан официално оповести, че вирусът се предава от човек на човек.

След масирания натиск срещу д-р Ай, още осем лекари са привикани в полицията, а на 2 януари държавните медии съобщават, че лекарите разпространявали слухове. Сред обвинените лекари е и д-р Ли Унлян, който първи публично предупреди за вируса, а после почина от болестта. Малко преди смъртта си той каза в интервю, че му е важно не толкова да оздравее, колкото в обществото да звучи повече от един глас.

Партията бди над политическатаблагонадеждност
Интервюто с д-р Ай Фен засегна една много болна тема, пише ФАЦ. В Китай всяка държавна болница, както и всяка друга обществена институция, си имат и партийна организация. Главна задача на тези партийни организации е „да поддържат стабилността", да следят за морала и постъпките на служителите и да внимават за тяхната политическа благонадеждност.

Д-р Ай и нейните колеги разпространиха новината за коронавируса без одобрението на партийната организация, която в резултат от това ги обвини в липса на съзнание и партийна дисциплина. Както коментира в своята статия във вестника китайският публицист под псевдоним Михел Янг: „На мястото на професионалната оценка се настанява политическата благонадеждност. За съжаление, вирусът не е член на Комунистическата партия на Китай и не се ръководи от нейните разпореждания".

През онези януарски дни в Китай може би се предрешиха последвалите драматични събития по цял свят. Според нови документи, за които съобщи и агенция „Асошиейтед Прес", представители на китайските официални власти още на 14 януари са знаели за опасността от пандемия, но президентът Си Дзинпин излезе с обръщение по въпроса чак на 20 януари. А в рамките на въпросните 6 дни милиони китайци бяха на път, включително в района на Ухан, готвейки се да посрещнат китайската Нова година.

В Китай не обичат лошите новини
Хиляди хора са се заразили именно през тези дни. За мълчанието на властите има няколко обяснения: стриктният информационен контрол в Китай, бюрократичните препятствия пред всяка информация и голямото нежелание на долните равнища в партийната йерархия да предават нагоре лоши новини.

Документите, разпространени от осведомителната агенция, показват, че в онези фатални дни китайското ръководство е било съвсем наясно с положението, но не е предприело бързи мерки. Документите идват от анонимни източници в китайското здравеопазване. „Асошиейтед Прес" пише, че е сверила съдържанието им с още два източника.

Днес китайското правителство настойчиво повтаря, че не е премълчавало нищо и незабавно е уведомило Световната здравна организация (СЗО). Точно в премълчаване обаче го обвинява президентът на САЩ Доналд Тръмп, според когото мълчанието на китайските власти е попречило на света да реагира навреме на вируса.