В моловете ще функционират само застрахователните, банкови гишета, офиси, хранителни вериги. Тези, които продължават да работят и тези, които имат някакви ограничения, както при ресторантите, те могат да извършват своята дейност, но при строго спазване на санитарно хигиенните условия. 

Това се отнася и за тези, които не преустановяват посещенията. Не трябва да има струпване на хора в съответния магазин, за да не се получи предаване, ако има в близост някой заразен. 

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерски съвет. 

Той допълни, че втората заповед, която е издало здравното министерство не е толкова строга, колкото първата. 

"Концентрирали сме се върху местата, на които има по-големи струпвания. Останалите търговци трябва да снабдяват населението. Ще въведем удължаване на срока на хора, които получават скъпо струващи лекарства, за да спокойни хората, че ще бъдат снабдени", изтъкна Ананиев. 

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че по отношение на малцинствата трябва да има по-засилен контрол в тези части. 

"Премиерът обяви, че предприемаме действия за удължаване валидността на личните карти и книжките. Това трябва да стане с промяна в закона, което ще се извърши в кратки срокове. Ако днес ви изтича личната карта, ще  валидна още половин година и ще ви дадем възможност да не се трупате по гишетата", каза още Маринов. 

"Със страха на хората от коронавирус може да тръгне вълна от телефонни измами. Моите препоръки са хората да не вярват на никой друг, освен органите на МВР и да се обръщат незабавно към 112, ако имат съмнения и притеснения", обяви вътрешният министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!