Една от най-разпространените здравословни грижи днес е тази, свързана с повишаване на кръвното налягане. Причините могат да бъдат различни, затова и известните лекове са много. Въпреки това учените не се отказват да търсят лесен и бърз начин то да се нормализира, пише "Труд".


Невенът и алоето помагат при ечемик на окото

Ново изследване показва, че чаят може да понижи високото кръвно. Освен това, в зависимост от вида си, може да донесе редица други ползи за здравето.

Откритието на учените е свързано с това как съединенията, наречени катехини, открити в зеления и черния чай, отпускат гладката мускулатура и разширяват кръвоносните съдове.

Оказва се, че това може да доведе до понижаване на кръвното налягане. Надеждите са, че могат да бъдат разработени по-добри лекарства за хипертония.

Смята се също, че ще бъде от полза при създаването на нови видове лечения за инвалидизиращото състояние, наречено епилептична енцефалопатия. Поучването е публикувано в списанието Cellular Physiology & Biochemistry.

Диетолог посочи най-вредните храни за закуска

Черният и зеленият чай са сред най-популярните напитки. В основата им е едно и също растение Camellia sinensis, но зеленият чай, който се прави от неферментирали листа, съдържа повече антиоксиданти.

Известно е свойството на този чай да понижава кръвното налягане и съответно да снижава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Приносът на новото изследване е, че става ясен механизма, по който се случват нещата. То е дело на изследватели от Калифорнийския университет, Ървайн и Университета в Копенхаген (Дания).

Наблюденията на учените показват, че двата катехина от чая отпускат и разширяват артериите чрез активиране на йонния канал KCNQ5.

Те обръщат внимание и дали това свойство се наблюдава и след прибавянето на мляко към чая. В лабораторията чаят с мляко не успява да активира този канал, но авторите на проучването смятат, че когато човек пие такъв чай нещата са различни и независимо дали е с мляко или без, ефектът би бил сходен при консумация.

Удивителните 15 правила за дълголетие на 105-годишния д-р Хинохара

Според учените няма значение също дали чаят се пие горещ или студен, тъй като човешкият организъм поддържа температура, която го загрява така или иначе.

Нормалното кръвно налягане е от съществено значение за здравето. Контролирането или понижаването му може да помогне за предотвратяване на хронични бъбречни заболявания, инфаркти, сърдечна недостатъчност и деменция.

Според Световната здравна организация (СЗО) над 1 милиард души по света имат хипертония.