Един на около 100 000 души е проявил остра алергична реакция, след като е получил доза от ваксината срещу коронавируса на "Пфайзер"/"Бионтех", съобщават американските здравни власти, подчертавайки, че ползите от ваксинацията далече надхвърлят потенциалните рискове, предаде Франс прес.

Цифрата е изчислена от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC), които са идентифицирали 21 случая на анафилактичен шок - остра алергична реакция, от общо 1 893 360 инжекции на ваксината, приложени между 14 и 23 декември, предава БТА. 

"Средно това представлява процент от 11,1 анафилактични шока на милион приложени дози", отбелязват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

За сравнение - противогрипните ваксини провокират около 1,3 анафилактични шока на милион приложени дози.

Въпреки че процентът при ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е около десет пъти по-висок, броят на случаите на остри алергични реакции остава "изключително рядък" и в интерес на населението е да се ваксинира, тъй като рисковете от коронавирусната пандемия са много по-големи, подчертава Нанси Месоние от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. "Знаем как да лекуваме анафилактичен шок и сме въвели процедури на местата за ваксинация, за да реагираме при необходимост", допълва тя.

Документираните от здравните власти 21 случая включват хора между 27 и 60 години, като средната възраст е 40 години. Всички, с изключение на двама, са били лекувани с епинефрин, често прилаган при остри алергични реакции.

Деветнадесет от случаите на алергичен шок (90 процента) касаят жени. Симптомите са се проявили между две и 150 минути след инжектирането на ваксината (средно време 13 минути). Въпросните симптоми са включвали обрив, уртикария, усещане за задушаване, подуване на езика, затруднено дишане, подуване на устните, гадене и постоянна суха кашлица.

Четирима пациенти (19 процента) са хоспитализирани, трима от които в реанимация. Останалите 17 са лекувани в спешно отделение.

В хода на изследването не са докладвани смъртни случаи. Всички пациенти, с изключение на един, са напуснали болничното заведение и са се възстановили.

Една от хипотезите се отнася до наличието във ваксината на веществото полиетилен гликол (PEG), което се използва в често срещани продукти като лаксативи, шампоани или паста за зъби, но досега не е използвано във ваксини.

Здравните власти все още не разполагат с достатъчно данни, за да определят процента на анафилактичните шокове след прилагане на ваксината на "Модерна".