Новите случаи на треска в Северна Корея спаднаха до близо 40 000 за денонощие и един смъртен случай, според държавните медии в неделя.

Повече от 40 060 души са показали симптоми на треска за 24-часов период до 18 часа. предния ден, съобщи официалната Корейска централна новинарска агенция (KCNA), като цитира данни от държавния щаб за превенция на спешни епидемии.

Беше потвърден още един смъртен случай, с което общият брой на жертвите достигна 72-ма починали.

Общият брой на случаите на треска от края на април достигна над 4,43 милиона към 18 часа. Събота, от които над 4,36 милиона са се възстановили, а най-малко 71 160 се лекуват, се добавя.

Дневният брой на треската в страната е в низходяща тенденция, след като достигна връх от над 392 920 на 15 май.

Северът призова всички усилия за изпълнение на антивирусните мерки, обсъдени по време на разширеното пленарно заседание на Централния комитет на партията миналата седмица.

"Най-неотложната задача, пред която сме изправени сега, е в крайна сметка да преодолеем тази злонамерена вирусна криза и да върнем стабилността, както и да засилим възможностите на страната за карантина и контрол на кризи", пише Родонг Синмун, главният вестник на Севера.

На 12 май Северна Корея призна за първото огнище на COVID-19, след като твърдеше, че е свободна от коронавирус в продължение на повече от две години.

Южнокорейските наблюдатели поставят под съмнение достоверността на статистиката за коронавирус, публикувана от Севера, с процент на смъртност от едва 0,002 процента, в сравнение с 0,13 процента в Южна Корея ден по-рано.