В никакъв случай процентът на Делта варианта в нашата страна не е 40 и няколко. Трудно е да се каже, но при всички случаи е под 30%. Още месец - 50%, и още месец - 75%. Това обясни пред Bulgaria ON AIR Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.


Тя подчерта, че Делта вариантът много бързо набира скорост и няма как да го избегнем. 

"В четвъртата вълна със сигурност ще бъде доминиращ, но вярвам, че тя няма да е с толкова много заболели като при третата. Тези, които са го изкарали, не са напълно защитени, но само част от тях ще заболеят. Доказаните случаи на южноафриканския вариант у нас в момента са два", коментира Христова.

Относно процентът на ваксинирани българи тя заяви:

"Като за доброволна ваксинация в нашата страна 15% не е малък процент, защото с грипни ваксини бяха под 5%. Немалка част от хората изчакват и не им се вярва, че ще дойде четвърта вълна. Да не мислят, че имунната система е копче - включваме днес и от утре ни защитава".

И посочи, че не смята, че хората с две дози трябва да си слагат и трета за по-добра защита срещу Делта и Бета варианта. 

"Наличните ваксини предпазват в доста висок процент срещу двата варианта", подчерта проф. Христова. 

"Трета доза може да се наложи, ако имаме доста по-сериозна мутация или ако се окаже, че имунитетът спада под защитния минимум. Към момента знаем, че имунитетът от ваксините държи една година, но не знаем дали ще е година и малко, две години или доживот", каза още специалистът.