Когато дойде пандемията от К-19 на болниците се плащаше бюджет. И дори да са се надписвали пациенти, това няма как това да доведе до източване на касата, както се коментира. Но пък е удобно политически за системата като цяло, това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV д-р Спас Спасков.

По думите на бившия директор на болница "Пирогов", трябва да се обърне внимание и на това, че новите политици, които идват на власт, са с амбицията наистина нещо много бързо да се промени.

Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК, но пак ще кажа - когато говорим за източване, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията - цените, по който плаща Здравната каса, са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Затова в болниците трябва да направят нещо, с което да компенсират тази загуба.

Второ – Здравната каса се управлява от човек с изключителен опит и визия, който знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа. Става дума за проф. Салчев, който според мен би могъл да даде и нови идеи за още по-доброто управление на касата. Познавам неговия капацитет.

Д-р Пасков посочи, че в "Пирогов" случаят е малко по-различен. По думите му по време на COVID епидемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти, това не би довело до източване на НЗОК. В момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане. Тъй като в момента идват нови политици, които са с амбиция нещата да се променят бързо.

НЗОК се управлява от човек, проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръх компетентно лице“, допълни той и уточни, че не говори за политическа употреба.
 
На въпрос дали поддържа контакт с колегите си в болницата, въпреки че не е неин директор, Спасков отвърна така:

"Чувам се с колегите, както и с проф. Балтов. Но избягвам да говоря с тях за проблемите, свързани с протестите, защото всяка моя намеса може да бъде приета по различен начин. Могат да се пуснат и слухове, че едва ли не проявявам интерес към управлението на "Пирогов". Няма такова нещо. След като веднъж съм излязъл, не бива да се връщам отново. Но познавам новия директор проф. Иван Поромански и мога да кажа, че е много добър и като специалист, и като характер, има и натрупан управленски опит - бил е член на Борда на директорите. Мисля, че ще остане на поста си и ще бъде подкрепен от служителите на болницата".