Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавирус у нас. Според експерта тази седмица е преходна по отношение на заболяемостта. Той показа и три карти, в една от която вече има и област, оцветена в червено. Ето какво написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 09 август 2021 г.

 
През миналата седмица ви намекнах, че сводката за понеделник ще е интересна. Знаете, че доста отдавна писах, че проблемите ни ще започнат през втората половина от август. Предната седмица бе спокойна. Оттук, някои от вас са усетили, какво ще ви пиша сега: Тази седмица ще е преходна. Все още преобладаващо спокойна от гледната точка на човека на плажа, но преходна.
 
Защо все още ще е преобладаващо спокойна.
 
Гледаме картата на риска по нашата методология. Няма червено, няма виолетово. Тоест, проблемите още ги няма.
Областите, които са в зелено, още се наслаждават на спокойно лято. Тези, които са в жълто - и там е така, просто трябва малко да внимават, като спозват елементарните мерки и не се задържат много по места, къдено има събирания.
 
Има обаче и промени. Гледаме картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Виждаме, че тя вече не е изцяло зелена, област Бургас се очаква да иде на ниво 2. Тук малко пояснения.

Област Бургас се е засилила натам. Сметката е правена при броя хора, които са в тази област през другите сезони, не през лятото. През лятото са повече, ето защо жълтия цвят засега е повече предупреждение. Министерството на здравеопазването би могло да даде толеранс или да не даде, това е тяхно решение. Аз просто предупреждавам, че област Бургас върви към ниво 2.

 
Това се потвърждава и от прогнозната карта на 14-дневната заболевоемост. Виждате, зелено вече няма, оранжевото е доста, очакванията са Бургас да влезе в червената зона. Изводът, който може да направим е, че ако нещата вървят така, там известно затягане на мерките е неминуемо. Но мерките предвидени в плана на МЗ за ниво 2 не са кой знае какво, тъй, че летуващите няма да ги усетят много.
 
С две думи, обстановката се влошава полека, но все още няма да се усеща това от хората по морето.
 
Има и добра новина. Часовника на бомбата спря да цъка - днес базовото репродуктивно число падна под 1.3. Текущата стойност е 1.153. Можем да си поемем дъх, но тази стойност пак ще почне да расте. Както и да е - под 1.3 е, това предполага, че и тази седмица няма да е ексцесивна. Така, че който си почива, да си почива спокойно, само внимавайте малко повече.
 
Индекаторите за смяна на тренда повишават стойностите си, но все още са доста под критичните стойности. Това за всички области, както и за страната като цяло. За страната индикаторът е 3.89 пъти под критичната стойност. Тоест, дифузното разпространение още го няма. Значи то първо трябва да се появи, пък после да стане доминантно. Има време дотогава.
 
Това е ситуацията за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.