Професор Христо Тасков е роден и израснал в Пловдив, завършил е МУ – Пловдив, бил е асистент и доцент в Катедрата по микробиология при МУ – Пловдив до 1987 г., бивш зам.-директор и директор на Национален център по заразни и паразитни болести – София, съобщава glas.bg.

Той е доктор на медицинските науки с научна специалност "Имунология" и ст.н.с. I ст. с научна специалност "Имунология и алергология".

Ето какво написа вирусологът в в личния си профил във Фейсбук:

Всички сме смъртни, въпросът е кога и как! 

Тази сутрин на брифинга беше зададен едни абсурден въпрос:

Дали COVID-19 причинява смърт? 

Изглежда такава версия се разпространява в мрежата.

Според мен това е все едно да питаш дали автомобилната катастрофа е причина за смъртта? Естествено е , че човек не умира непосредствено от катастрофата, а от травмите, причинени от катастрофата.

Възможно е една травма от катастрофа да не е смъртоносна за един млад и здрав човек, но да е смъртоносна за възрастен човек и или за човек например с диабет.
По тази логика и ХИВ не е смъртоносна болест.

Тогава защо водим статистика за починали от грип и други заразни болести. Самият вирус или бактерии не ни убива, но предизвиква промени в организма, които могат да доведат до смърт.

На този брифинг останах безкрайно изумен, че въпросът е породен от твърдение на лекар. Вероятно има някакво недоразумение.