"Моето мнение е, че няма достатъчно данни в света как пускането на детски градини и ясли ще се отрази. Трябва да се отнесем предпазливо. Да видим, да анализираме ситуацията в страните, в които се прилага", това заяви ген. Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет, след среща с министрите и премиера.  

БЛИЦ припомня, че на срещата премиерът Бойко Борисов посочи кои мерки ще паднат, кога ще изчезнат КПП-тата и какво следва в отпускането на извънредното положение

"Да, за децата рисковете са минимални и пренебрежими, но помните, че канцлерът Меркел каза: "Да, това е болест, която се разнася от децата, но убива бабите". 

Няма разногласия по другите мерки. Детайлите са изчистени. Така се състоя днешния ден, като всички други дни", допълни шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. 

Министър-председателят Борисов посочи, че веднъж седмично ще се събира Националния кризисен щаб, за да правят анализи и да отговарят на въпроси. 

"Разбрахме се за учениците в 7 и 12 клас - да бъде създадена организация, с мерки и дистанция, да можем да проведем в срок изпитите им. На едно мнение сме с Щаба и всички останали. Там няма по друг начин, по който да се реши проблема. За останалото Вълчев има правата да действа", посочи Борисов. 

"Всички противоепидемични мерки, които се изпълняват сега, ще се изпълняват и за вбъдеще в още по-строг контрол", обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. 

"Няма измислени нови мерки, но трябва стриктно да се спазват установените в България и в света", завърши той. 

"Още нищо не казваме за хотелите, защото все още нямаме решение как ще работи този бранш", заяви Борисов. 

Ген. Мутафчийски припомни, че е изключително важно да се спазва необходимата социална дистанция. 

"На първо място са сигурността на клиентите и персонала. Където масите са на гъсто, трябва задължително да се разредят и да се работи на полурежим.

Дори в началото да не могат да се покрият разходите, според нас е полезно, за да се ориентираме как ще се процедира. Няма ясен зор, кога ще излезем от тази ситуация.

Ще сме така до момента, в който не се измисли лекарство или начин за масов имунитет и ваксинация", обясни ген. Мутафчийски. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!