Телесната температура на хората намалява поне от XIX век насам, показват редица изследвания. Само че учените не са наясно каква е причината за този феномен, пише vesti.bg. 

Общоприетата теза, че нормалната човешка температура е до 37 градуса по Целзий, е била вярна през 1868 г., когато немският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих установява този стандарт след измерване на температурата на 25 000 души в Лайпциг.

В наше време обаче тя е намаляла, като изглежда, че тенденцията продължава.

Изследователите предполагат, че намаляването на телесната температура е резултат от промените в околната среда през последните 200 години, които на свой ред са довели до физиологични промени в човешкото тяло. Но какъв точно е механизмът на този процес все още не е ясно.

Учени от Станфордския университет са проучили резултатите от 677 423 измервания на температурата на пациенти в САЩ, направени в периодите от 1862 г., до 1930 г., от 1971 г., до 1975 г. и от 2007, до 2017 г.

На базата на тези данни те са създали линеен модел, който интерполира промяната на човешката температурата във времето.

Така е установено, че телесната температура на мъжете, родени през първата половина на 90-те години на миналия век, е средно с 0,6 градуса по-ниска от тази на мъжете, родени в началото на XIX век.

Според модела всяко десетилетие телесната температура намалява с 0,03 градуса по Целзий.

Подобни данни дава и проучване сред 35 000 пациенти във Великобритания през 2017 г.

Редица възможни обяснения са посочени от учените. Сред тях са подобряването на технологиите за измерване на температурата, употребата на антибиотици и антипиретици и увеличаването на приеманите калории.

Общественото здраве се е подобрило драстично през последните 200 години поради напредъка в медицинското лечение, по-високата хигиена и подобрения стандарт на живот. Също така жилищата през XIX век са имали нередовно отопление и охлаждане. Така че съвременните хора живеят в съвсем различни условия.

Всичко тези обяснения звучат логично и биха били приемливи, ако не беше друго проучване сред коренното население на Боливия.

Хората от племето Цимане, живеещи в боливийските джунгли, са известни като „най-здравите в света”.

Системното събиране на здравни данни за тях започва през 2002 г. Направени са 7 958 измервания на температурата на 5 481 възрастни и тийнейджъри цимане между 2002 г. и 2018 г.

Резултатите показват, че телесната им температура в намаляла с 0,5 градуса по Целзий през въпросния период. Учените от Университета на Калифорния не откриват доказателства, че промени в околната среда или понижаване на заболеваемостта са причините за този феномен. Според тях са необходими още измервания, за да се разбере какво причинява намаляването на телесната температура.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук