Какво количество сол действително е необходимо, за да навреди на сърцето? Употребата на твърде много сол не се отразява добре на тялото, особено защото е свързана с повишен риск от сърдечни проблеми. Но колко е твърде много?

Едно ново проучване предполага, че може да не се налага да се притесняваме толкова много колко сол консумираме с храната. 

Солта, която използваме, за да овкусим храната, съдържа натрий. Ако той често се приема в големи количества, може да доведе до редица сърдечносъдови проблеми, включително хипертония. Световната здравна организация (СЗО) казва, че човек не трябва да консумира повече от 2 грама натрий на ден, което е около 5 грама сол дневно.

Американската асоциация на сърцето (AHA) препоръчва не повече от 2,5 грама натрий на ден, въпреки че те заявяват, че идеалният прием е не повече от 1,5 грама дневно за възрастен, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Специалисти от Университетът “Макмастър” в Хамилтън, Канада, както и учени от 21 други страни, предполагат, че тези граници за употребената сол са ненужно ниски.

Каква наистина е безопасната доза сол дневно четете в zdrave.to