Визитата е естествена последица от цялостната промяна в САЩ. Общността, която се беше инсталирала и предаваха информация, некомпетентна, с администрацията на Тръмп на това се сложи край."

Така започна участието си в предаването в ефира на Канал 3 Борислав Цеков от Института за държавата и правото към БАН.
 
'Това е нов етап в отношенията ни със САЩ. Политическите инстинкти му дадоха възможност да има адекватен подход към Тръмп.

Той ръководи България със собствен глас. Нормално е да има различни позиции. По адекватен начин премиерът успя да убеди американците, че превръщането на България във враг на Русия не е полезно, но тук почука на отворена врата. Тръмп сложи край на пещерната русофобия.

Умни и красиви люде" заляха мрежата с измишльотини за посрещането на Борисов във Вашингтон

Той знае, че не е нужно да кара българите да мразят Русия, за да обичат Америка. Прагматизмът, принципният реализъм му дадоха възможност да оцени българското контрапредложение и в крайна сметка у нас няма да има военна база", сподели Цеков.
 
"Едно е да има база, друго е да има малък щаб, който се занимава с анализи и координация. Това е добре за България.

Експерти посочиха най-важните резултати от срещата между Борисов и Тръмп

Борисов цени отношенията си с Русия и не иска да се включва в конфликти. Добре е, че има сериозен ангажимент за енергийната диверсификация и доставките на втечнен газ. Всеки, който продава една суровина иска бързо да я пласира. Най-важното е по отношение на АЕЦ Белене.

Борисов съумя да извади този проект от стигматизацията. Поздравявам г-н Гешев за избора и за волята. Наяявам се, че г-н Цацаров ще получи доверие" завърши Борислав Цеков.