Ако погледнем към това, което се случи последните дни, разбираме, че премиерът казва от началото, че той е взел решението. След това се оказва, че не той е взел решението, а го е взел Съветът по сигурността към Министерския съвет.

Първо, ако е имало наистина такъв съвет и там присъстват, съгласно нормативните документи двама представители на президента.

Президентът отдавна трябва да е в течение на това, което се случва, но първата работа на Радев беше да каже, че не участва и не знае нищо по случая. Това каза за Bulgaria ON AIR международният анализатор Боян Чуков.

"Оказва се, че нотата е подписана от заместник на външния министър, който няма право да го направи това.

Затова юристи като проф. Киров и Десислава Атанасова от ГЕРБ, намекнаха, че става дума за взимане на решение, което е абсолютно нелегитимно и противоречи на българските закони. Министър-председателят показа още веднъж презрение към българската държава и Конституция. Ние ставаме за смях и пред чужденците", заяви Чуков.

По думите му от руска страна е казано, че ответните мерки ще бъдат политически, дипломатически и асиметрични.

"Асиметричните мерки, които взима Русия към подобни случаи, винаги имат някакво отношение към енергетиката. Имаме взривяване на дипломатическите отношения между Русия и България. Остава една огромна черна дупка, която не е в полза нито на Русия, нито на България", допълни Чуков.

"Руският президент веднага отговори на вдигането на ветото на Турция за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. Той каза, че това не ги смущава, но веднага ще бъдат взети контрамерки.

Виждаме, че вече на територията на Беларус ще бъде разположено ядрено оръжие.

Няма обаче да има голям сблъсък или конфликт. Никой не се готви за реална война на европейския континент", коментира още Боян Чуков.