Лидерът на ДПС Ахмед Доган определя като гаф уволнението на заместник-директора на ДАНС Иван Драшков. "Махането на шефа на контраразузнаването не е като да махнеш началник на едно ТКЗС", казал той пред "Труд" и обявил, че ще иска комисия, която да разследва всичко.
"Ако една държава стане заложник на тайните служби, става страшно. Аз няма да играя в тази игра", казал още Доган, ядосан, че са го подминали при взимането на това решение. Според хора от ръководството на ДПС бъркотията е създадена нарочно - отначало да тръгне като вътрешнопартийна битка, но вече се превръщала в сценарий за дестабилизиране на държавата.
В БСП също били притеснени от случващото се. "Кутията на Пандора е отворена. Този път Румен Петков ще стигне докрай, но това ще е краят на БСП",  коментирали в столетницата. Приближени до Румен Петков смятали, че той е започнал отчаяна битка, защото прекалено дълго бил търпял да бъде "жертва" в БСП. Един от вътрешнопартийните му врагове обаче контрирал: "Румен на колко водки е бил, когато е заявил, че ще иска оставката на Сергей?". /БЛИЦ