Очаквам неспособността на протестните партии да съставят правителство и да водят диалог да доведе до засилване на подкрепата към трите по-стари партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Това каза в предаването "Офанзива" по Нова Нюз политологът Стойчо Стойчев.

По думите му най-голямата неизвестност е ролята на президента в партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

"Според мен президентът не може да направи такъв проект без някаква голяма международна сила. Напоследък в поведението му все повече виждам ясно изразена линия на влияние от Демократическата партия в САЩ", заяви Стойчев.

"Не мисля, че новият проект ще се превърне в голяма изненада, защото електоралното поле, в което той може да се реализира – полето на "Демократична България" е свръхмобилизирано. Хора, които не са гласували на момент, трудно могат да бъдат доведени на урните на тези избори. Такива бяха избирателите на Слави Трифонов. Каквото той мобилизира, това е", посочи политическият анализатор.

"Предполагам, че ще има преливане на гласове от Слави Трифонов и Мая Манолова към "Демократична България", защото в последните два парламента Демократична България се държеше най-институционално", коментира Стойчо Стойчев.  

"Радев иска да смени хората, но моделът да остане. Радев иска да замени Борисов със себе си. "Демократична България" заявяват, че трябва да бъдат реформирани институциите, затова за мен е странно да подкрепят Радев", каза още Стойчев.