Президентът Румен Радев заяви, че няма как България да каже "да" на преговорите със Северна Македония за присъединяване към ЕС, докато не бъде призната историческата истина. Ще се стигне ли до промяна в българската позиция вследствие на силен външен натиск? 

"Няма страна в целия ЕС, която да желае повече от България Република Северна Македония да бъде част от ЕС. Това сме го доказали и демонстрирали през последните 30 г. стотици пъти. Ние ще продължаваме да помагаме", коментира темата журналистът Любчо Нешков в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той сподели един малко известен факт. Когато България приключва преговорния процес за присъединяване си към ЕС, екипът ни подава цялата документация на македонските власти, за да бъде ускорен процесът по членството на Северна Македония. "Това е държавна позиция, никой не е поставял под въпрос тази позиция. Не вярвам до края на словенското председателство да има промяна", отбеляза Нешков.

По думите му натискът е нещо нормално в политиката, но той не е основният елемент при решаването на този спорт.

"Най-важно е да обясним на тези, които смятат, че всичко е ОК, какъв е проблемът. Ние не сме сами в този спорт. Проблемът е, че в Скопие не четат докрай изявленията на европейските политици. Те си харесват част от някое изявление и налагат пред обществото твърдения, които са много далеч от истината. Германският канцлер каза, че не може да има преговори преди приключването на изборите. Къде е натискът срещу България тук?", обясни още журналистът.

Той е на мнение, че все повече ни разбират. Според него Румен Радев е успял да посочи основните компоненти на македонизма, а това било по-важното, защото трябва да бъдем обърнати към бъдещето.

"Компонентите са насочени към денационализацията, асимилацията, езика на омразата към една единствена държава - България. Единственото нещо, което може да направи България, е да помогне за разкриване на истината и миналото в съседна РСМ. Извършеното след 45-а година е кланица срещу България - става въпрос буквално за геноцид", настоя Нешков.

Властите в Скопие и опозицията трябва да погледнат действителността и да търсят съгласието и подкрепата на България, а не конфронтация, убеден е той. И добави, че македонските патриоти рушат бъдещето на своя народ. Според него в Северна Македония има нежелание да се намери изход от ситуацията.