Референдумът в Македония има консултативен характер, договорът за членство в Европейския съюз и НАТО трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV роденият в Скопия журналист Любчо Нешков относно резултатите от допитването при нашите съседи за името на страната, от което зависи членството ѝ в Европейския съюз и НАТО.
 
На финалната права: При 98% обработени бюлетини, как светът реагира на референдума в Македония

Според Нешков, както и според повечето анализатори, до голяма степен ниската избирателна активност се дължи на нереалния брой на избирателите по списъците. „Питах добре запознат човек колко души живеят в Македония и той отговори: „Един Бог знае колко сме?”, уточни журналистът.
 
Любчо Нешков предупреди, че предсрочни избори, с които заплаши премиерът Зоран Заев, ако опозицията бойкотира промяната на името в парламента, ще са фатални за ВМРО-ДПМНЕ.

Над 90 процента от гласувалите са подкрепили идеята за ново име на Македония в името на европейското и атлантическо развитие на страната. Това показват резултатите от проведения референдум при почти пълно обработване на бюлетините. Най-силна е била активността на гласуващите в районите, населени с албанци.

При обработени 98,61 процента от гласовете, според 661 393 граждани или 36,87 процента от имащите право на глас, съобщават от Държавната избирателна комисия в Македония.

Според още неофициалните резултати 91,48 процента – или 605 016 души, са гласували "За" на въпроса "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?". Гласувалите "против" са 5,64% или 37 312 души.

Референдумът имаше консултативен характер, като това няколко пъти бе подчертано от министър-председателя Зоран Заев. Ако бе официален, то той щеше да се окаже невалиден, тъй като за да има задължителен характер, на него трябва да дадат своя вот 50 процента плюс 1 от имащите право на глас, които са 1 806 336 души в Македония.

Поради ниската избирателна активност противниците на договора с Гърция и новото име на държавата обявиха победа. Зоран Заев, пък също прие резултатите като успех и обяви, че ще предприеме мерки за конституционни промени, като призова опозицията от ВМРО-ДПМНЕ да се съобразят с волята на гласувалите на консултативния референдум. В противен случай – предупреди, че се отива на предсрочни парламентарни избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!