Според Борис Вишневский, член на законодателното събрание на Санкт Петербург, взривът в метрото определено е терористичен акт, свързан с военните действия на Русия в Сирия. Визитата на руския президент Владимир Путин в града точно по това време едва ли е просто съвпадение, смята Вишневский, предаде БНР.
"Трудно ми е да приема това като съвпадение. Вероятно те са разчитали именно на това. Негодниците, които са планирали атаката, явно са се надявали, тя да привлече повече внимание, ако по това време Путин е в града", каза той. "Не е имало никакви индикации в последните дни за подготовката на терористичен акт", смята Вишневский, като критикува остро мерките за сигурност в метрото в Русия.

"Похарчихме огромни пари за мерки за сигурност в метрото и това завърши с поставянето на т.нар. рамки за контрол в подземната железница. Тези рамки само пречат на хората, когато в метрото има голям поток. За да се проверят всички, трябва да се спре за дълго влизането на хората в метрото, което очевидно е невъзможно. В резултат всичко се сведе до профанация и както се видя, никаква сигурност не е гарантирана. Нужни са съвсем други мерки, а не такива тъпотии", каза още той.