България за пореден път стана свидетел на една много мрачна и грозна препратка към миналото. Това че бяхме информирани как ще бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите ни навява едни много грозни и тъжни спомени от тоталитарното минало, с които България от много години се опитва да скъса. Това заяви на брифинг заместник-външният министър Георг Георгиев по повод медийна информация, че организаторите на протестите в страната са призовали за възобновяването на Народния съд у нас.

"Демокрацията, мирът, стабилността не предполага това да говорим за кървава разправа, за разстрели, за бесила и за убийства. Ако искаме днес да вървим заедно по пътя към прогреса, ние няма как да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици.

В повече ми идва това след бесилата и след препратките, че инакомислещите ще бъдат подложени на терор и разправа. И някак това много странно кореспондира с наскоро осквернената църква "Св. Петка Самарджийска", допълни той.

Ако направим отново един исторически преглед, ще видим, че през 1925 г. отново църква е станала обект на най-тежкия дотогава атентат в историята на Европа. И ако оскверняването на храмове, ако Народния съд и свикването на извънредни трибунали са симптомите на едно и също заболяване, наречено тоталитаризъм, то по никакъв начин аз като национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата не мога да се съглася, че това са цивилизованите норми, чрез които нашето общество и народ трябва да се развиват, посочи Георгиев.

"Народният съд е коствал живота на над 2000 българи, коствал е живота на елита на нацията, Народният съд е изпратил на заточение, на доживотен затвор хиляди от нашите сънародници, които по никакъв начин не са заслужили такава съдба, освен че са били против комунизма.

И ако навързвайки днес фактите ние виждаме, че някой се опитва да възстанови днес тоталитарни практики, то ние по никакъв начин няма да оставим това така'', коментира още зам.-външният министър.

По отношение на поруганата църква "Св. Петка Самарджийска" ще поискам Националната комисия на България за ЮНЕСКО да се сезира и да вземе отношение по този въпрос, защото национално-културно наследство – храм на повече от десет века, не може да бъде заливано с боя, не може да бъде вандализирано, не може да бъде поругавано, не може да става обект на нечий извратени представи за това как трябва да изразява мнение, така че аз ще искам много силно и категорично да бъде осъдена тази проява, категоричен бе Георг Георгиев и още веднъж апелира обществото да се разграничи от всякакви призиви за свикване на Народен съд.