Вчера БЛИЦ разкри позорното освобождаване на кмета на Галиче Ценко Чоков от съдия Даниела Росенова. Чест прави на членовете на ВСС, че попитаха днес как тя е влязла по делото. Ние твърдим, че това е станало по втория начин като тя е влязла при нейната приятелка Даниела Врачева. Това заяви управителят на Агенция БЛИЦ Ивайло Крачунов в ефира на Канал 3.

„Нека да вярваме на фактите, които са скрити между кориците по делото. Росенова каза, че няма да коментира висящи дела, а как така се е озовала в него и то докато е в отпуск. Тя пусна Чоков с мотива, че няма да се укрие, защото има постоянен адрес. Нека си спомним, че и Йоско Костинбродския беше пуснат по същия начин. Нима не мислите, че Чоков няма да направи нови злини”, попита Крачунов.

„Самото присъствието на Чоков в Галиче всява страх сред хората на селото. Когато страшилището и местен главорез като него е обратно в селото е нормално хората да се страхуват”, каза още той.

„Росенова няма право да участва в делото, когато е в отпуск. Тя не обясни защо с Врачева са взели решението да освободят Чоков. При това пренебрегвайки решението на третия съдия. Така се получи едно усещане за безнаказаност и хората губят вяра в Прокуратурата”, уточни управителят на БЛИЦ.

„Кръгът "Капитал" целенасочено атакуват държавното обвинение. Съдия Даниела Попова да речем си свърши перфектно работата по делото Чоков”, каза Крачунов и допълни, че „определен олигархичен кръг е пленил съдебната власт”.

„От новото правителство сега се очаква да започнат реформи в посока на бързо и качествено правораздаване. Крайно време е обвинителните актове да станат ясни и конкретни. В други европейски страни те са по два-три листа, а у нас е около 100 страници. Ако там има и една грешка те се връщат и се влиза в омагьосан кръг”, отбеляза Крачунов. 

„Точно тук лъсва и скандалната съдебна реформа на Христо Иванов. Благодарение на неговите безумия главорезите са пускани на свобода, имаме бум на грабежи, кражби и убийства”, каза още Крачунов.