Има риск за икономиката, бюджета и за доходите на тези групи от хора, чиито бизнес страда. От тази гледна точка има риск. Надяваме се, че по-бързо и организирано ще дочакаме края и ще започнем да излизаме от последствията. Това каза пред bgonair.bg банкерът Левон Хампарцумян.

Над 61 млрд. са вече депозитите в банките, но това не означава, че сме по-богати
"Имаме отложено потребление, тоест частично парите, които биха били похарчени за някои стоки и услуги, няма да се похарчат, не са похарчени и отиват в тези депозити.

Същевременно не забравяйте, че миналата година, първото тримесечие си беше нормално с типичен български растеж. Всъщност, ние имаме само 8-9 месеца, в които започнахме да страдаме. Последствията от това ще продължат, най-вероятно, достатъчно дълго", коментира Левон Хампарцумян.

"Има един израз "Roaring Twenties”, това е за 20-те години на 20-ти век, когато хората излизат от пандемия, от война, от революция и го удрят на живот. Знаете историята на "Великия Гетсби", но това не свършва добре, свършва с една огромна криза. 20-те години на 20-ти век завършват с един много рязък възход на потребление, производство , технологичен напредък и така нататък."

Това "бели пари" за "черни дни" ли са?
"Те засега имат този смисъл. Те са един буфер, който би позволил на икономиката, ако има достатъчно атрактивни възможности за инвестиции и за потребление, тези пари ще излязат“, пояснява банкерът.

"Кредитът също ще се увеличи. В момента, разбира се, заради относително ниски лихви, все още пазарът на недвижимости е достатъчно стабилен и дори мисля, че има един мъничък ръст, което означава, че хората търсят убежище за парите си"

В момента се наблюдават нулеви лихви, можем ли да очакваме скоро и отрицателни такива?
"Да се надяваме, че няма, поне за физически лица, защото за корпорациите отдавна е така. Въпросът е, дали ще съумеем така да посрещнем края на кризата и началото на възстановяването, че да заложим на печеливши проекти и ентусиазъм в хората да инвестират.

Инвестицията е с определена доза риск. Всъщност предприемачите са едни от най-скъпоценните капитали, които имаме като държава, защото парите са плашливи".

"Имаше периоди, в които България беше атрактивно място за чужди инвестиции, климатът беше такъв в света. След това имаше степен надолу, когато тези инвестиции започнаха да падат. Когато българският капитал започне да излиза извън държавата, това не е добре. Това означава, че инвеститорите търсят убежище, стабилност и сигурност другаде."

"Парите затова са кръгли, за да си намерят място някъде другаде. Живеем в отворена система."

Тенденцията за депозитите е отчетена не само в България, но и от Европейската централна банка. "Някои инвестиционни проекти са спрени. Същевременно, паричната маса в света нараства, заради справянето с кризата и поведението на централните банки. В момента ликвидност има, но няма достатъчно проекти."