Съдията в Конституционния съд и бивш омбудсман Константин Пенчев даде първо интервю след 6 години - за „Неделята на NOVA“. Той сподели, че е усещал работата на омбудсман като призвание, обичал е хората.


Според него с Мая Манолова, която го наследи на позицията, са имали различно разбиране за позицията на омбудсман.

"За Мая Манолова не ми се говори. Да приемем, че имаме различен стил на работа и различно разбиране на институцията омбудсман", каза той.

По думите му всички са го предали, дори част от тези, които са го предложили за омбудсман, защото са гласували за Манолова.

„Горе долу всички ме предадоха. Дори и част от тези, които ме предложеха може да са гласували за Манолова. Това бяха Реформаторският блок. По-скоро Мартин Димитров. Той се обади в последния ден и много се колебаех, дали да се съглася. Просто всичко беше уредено.

Такава е била политическата воля, ГЕРБ не са ме одобрявали за втори мандат. Иронията на съдбата е, че кандидат тогава на ГЕРБ бе Манолова, която сега е най-големия критик на правителството на ГЕРБ“, коментира Пенчев. 

Работата ми в Конституционния съд е много отговорна. Той не е съд, дейността му не е типично правораздавателна. Не можем да бъдем в рамки, животът се развива. 

Той смята, че Конституцията трябва да се променя, но не е необходима нова.

"Конституцията трябва да се променя, но няма нужда от нова конституция. не трябва да се плъзгаме по тази плоскост. Държавата не може да се откаже от финансиране на политическите партии, защото те са гарант за демокрацията. С отвращение слушам когато от парламентарна трибуна се говори за премахване на заплати, намаляване на депутати. Какво означава това? Че моят труд не струва нищо? Ако не са необходими депутатите, да станем една диктатура и всичко да се свърши", каза Пенчев. 

Пенчев коментира и случващото се в Комисията "Манолова" и какъв би бил резултатът от мажоритарния вот.

"Ако се върнем началото на прехода имаше една приказка - каквито са ни бизнесмените, такива са ни и политиците. Бизнесът в голяма част е такъв", каза той. 

На въпроса, дали е възможно бизнесмените, показани във въпросната комисия, да влязат в политиката, Пенчев отговори така: "Не съм специалист по изборни системи, но ми се струва много логично. Не мога да си представя представителите на Кюстендилския избирателен район да бъдат други, освен Братя Галеви". 

Ще успеете ли КС да се произнесете в срок по новия Изборен кодекс. 

"Какво означава да се произнеса в срок" Ако два дни преди изборите, например президента или ВАС, реши, че има нови противоконституционни разпоредби и ги внесе при нас? Какво означава да се произнесем в срок? Да се произнесем в нощта преди изборите? Ние проверяваме закона, ако действащия закон е спазен, значи изброите са перфектни.

Ако този закон в по-късно време бъде обявен за противоконституционен, знаете, че нашите решения действат в бъдеще", каза Пенчев. По неговите думи стана ясно, че това не може да бъде основание за касиране на вота. 

Говорейки за исканията за смяната на Иван Гешев на позицията главен прокурор, той каза, че смяната на човек не променя нищо трябва да се промени системата. Закриването на спецпрокуратурата е чисто политически ход. Главният прокурор може ли без МВР, без ДАНСК който и да е прокурор да повдигне обвинение. Той не може да тръгне с лупата и сам да разследва? Когато се говори за всемогъщото в прокуратурата , това е малко ....