"Категорично трябваше да има по-голяма публичност и по-голям дебат около името на бъдещия премиер на "Има такъв народ" (ИТН) на страната и състава на кабинета. Прекаленото мълчание винаги води до недоверие, а българският политически живот винаги е страдал от липса на достатъчна публичност", това каза проф. Тодор Галунов, преподавател по политически науки във Великотърновския университет и политолог. 

"Според мен много по-рано трябваше да е ясно името на премиера и имената на министрите, както е в много от демократичните държави – там партиите не се страхуват и още в предизборната кампания обявяват тези имена, за да могат гражданите да си направят извод и решение за кого да гласуват. 

Ние имаме нужда от повече демокрация и повече публичност – хората го искат и това е тяхно право.

А преговорите за правителството също забуксуваха и каквото и да се предложи в парламента оттук насетне, дори да се приеме кабинетът, то ще бъде съставено в условията на недоверие между политическите сили. Прекалено се акцентира върху политики, а не се говори за имена, които ще ги изпълняват и мисля, че и тук се преигра“, заяви проф. Галунов пред БНР.

По думите му отношенията са се изострили вчера в парламента, отново по повод конкретни имена и конкретни постове.

"Прекалено голяма е тази коалиция, така я наричам, защото тя на практика ще бъде такава - независимо дали ще етикетираме кабинета като експертен, програмен. А всяка коалиция в нашия политически живот е била проблемна. Този кабинет като парламентарна подкрепа ще бъде коалиционен, дори съставът му да е формиран една партия", каза още политологът.