Подслушването на политици не е български патент, но то не отива на една демократична държава. Това каза за  „Фокус“ проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото Народно събрание и служебен министър-председател в периода 27 януари-4 май 2017 г.

„Не мога да знам дали са били, или не са били подслушвани политици. Допускам, че е възможно да са били подслушвани. Как мога да съм сигурен, че е така?

Подслушването на политици не е български патент. Това го има и в развития демократичен свят. От време на време такива скандали избухват по света. Ето виждаме, че и у нас има такива обвинения за подслушвания.

Очевидно е, че не отива на една демократична държава да прави това. Има си ред, по който може да се направят подслушвания – със съответното разрешение от съд, след като се представят доказателства защо трябва да бъде направено това“, коментира проф. Герджиков.

По думите му това са неща, които не са толкова невиждани и нечувани. „Не че ги поощрявам, но така или иначе е нещо познато“, уточни той.

Проф. Герджиков коментира и темата за машинното гласуване.

„Не съм най-добрият специалист в материята, но самият факт, че Европа се отказа от машинното гласуване, за мен е много показателно. В Германия преди около 12 години Конституционният съд го отмени. Нидерландия също го отмени.

Никъде в Европа няма държава, която да е въвела тотално машинно гласуване. Щом люлката на цивилизацията Европа се отказва и не приема машинно гласуване, ние да въвеждаме тотално повсеместно машинно гласуване, ми се струва меко казано много, много странно“, каза още проф. Огнян Герджиков.