Българският математик проф. Николай Витанов даде информация за това как върви войната Русия-Украйна към 05 октомври 2022 г. Освен това той направи прогноза какво ще се случи скоро време с военните действия.

Редом с това проф. Витанов говори и за отминалите извънредни парламентарни избори, провели се в България, както и резултатите от тях.

Знаете, че се прислушвам към рева на юрдеците, тъй като той влиза в моделите ми. Много ми беше интересно да чета рева относно изборния резултат на „Възраждане“, който прогнозирах още преди два месеца. Ще има още рев, защото ако Костадинов си изиграе добре картите, може да вдигне и още над това.

След като ви показах, че технологията ми за прогнози доста добре работи за българския политически живот, което не е чудно – от години я разработвам и има доста свидетели на това, дали прогнозите ми за избори са точни или не.

Видяхте какво мога, оттук нататък ще се обаждам изключително рядко. Оставаме си на ниво коментари в областта на политологията и приложението и към българските условия. Математически сметки си остават за мен.

Сега за войната.

Знаете, че мен не ме интересува, кой побеждава и кой губи в тази война. Интересува ме отработването на методологията ми за анализ и прогнози на военни конфликти. И си я отработих. Писах ви - математиката е по-силна от всякакви идеологии. Всяка идеология гледа света през криво огледало. А математиката – не.

Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място. Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

И тук слушам рева на юрдеците. Те разбира се, нищо не разбират от математическа социална динамика. Да ги пообразовам малко: като решаваш една задача, винаги има начални и гранични условия и полученото решение е най-вероятния сценарий. Защо трябва да работим вероятностно – защото има бързи променливи в системата, които се мъчат да я стохостизират и оттам няма сценарий с вероятност 1.

Когато условията се променят, тези бързи параметри могат да дестабилизират сценарий и да стабилизират друг. Хайде сега да приложим това към войната, за да влезе нещо в юрдешките ви главици.

Началният сценарий при условията тогава беше дълга война от 3 месеца с техническо пречупване на украинската армия около 50-тия ден. На 50-тия ден от войната техниката, с която украинците влязоха във войната замина.

Какво се промени? Ами НАТО постави Украйна на системи и започна да им налива пари и оръжия. Това промени условията и дестабилизира началния сценарий. И сега НАТО държи Украйна на системи – дори и на най-крякащият юрдек му е ясно какво ще стане ако техническата и разузнавателната помощ на НАТО спре.

Основен принцип е, че трябва да нанесеш надпрагов удар, ако искаш да пречупиш една сложна система. Руснаците не нанесоха такъв – Путин и генералният му щаб си играха на специална военна операция, което даде възможност на НАТО да пусне в действие системата „Таракан“. Тази система предполага огромни загуби за украинската армия и това в НАТО го знаят. То се и вижда, макар и украинската пропаганда най-старателно да си крие загубите.

В Русия има хора, които добре знаят принципа за надпраговия удар и затова Путин бе подложен на натиск. Писах ви, че ще поддаде – и поддаде. Върви мобилизация и това е начинът да се справиш със системата „Таракан“ - уплътняваш фронта и трепеш живата сила и техниката на противника, която трябва да тече на малки групи заради артилерийското ти превъзходство.

Някои пишман википедия специалисти ми говорят за Гудериан. А, добре дошли, сетихте се за Гудериан и сега продавате краставици на тоя, дето е изучавал Гудериан в Германия. Гудериан добре е знаел надпраговия принцип и че пробив се прави с големи бронирани юмруци, а не с малки, както е по системата „Таракан“. Писах ви, че тая система е силно уязвима – едно са големите загуби, които разпиляват резервите, второ, системата спира да работи когато фронта е уплътнен или се опре до някой по-голям град. Гледайте.

Математиката предполага рационално поведение на войсковите командири. Бяхме свидетели на нерационално поведение на командващия руските войски в Харковска област – вместо да уплътни фронта с 3 бригади, да спре системата „Таракан“ и да нанесе огромни загуби на украинската армия, той реши да отстъпи.

Писах ви – това е стратегическо мислене под нивото на обикновена домакиня, която никога не би си отстъпила стая от къщата на хлебарски. Защото те плъзват през стаята към другите стаи. Затова и съответният генерал беше сменен. За мен това показва, че трябва да седна и да направя математическа теория на човешката глупост. Имам вече някои наброски по въпроса.

С две думи – ако руснаците искат успех в тая война, те трябва да нанесат надпрагов удар и де са разправят със системата „Таракан“. Със системата „Таракан“ ще се разправят – мобилизацията им върви, скоро численото преимущество на украинската армия ще престане да е фактор.

Надпраговия удар го няма – Путин и генералите му още мислят, че може да си играят. Винаги съм ви писал – няма какво да се лигавиш. Удряш, за да те уважават. Иначе и хлебарките ще почнат да ти се присмиват.

Как се оправя човек с тактиката „Таракан“. Много лесно – с по-плътна отбрана унищожава живата сила и техниката на противника. Оттук нататък и стратегията на двете страни

1. Руснаците – частична мобилизация за уплътняване на фронта, разправа с тактиката „Таракан“, обезкървяване на украинската армия и преминаване в настъпление

2. Украинците – прилагане на тактиката „Таракан“ докато имат числено превъзходство с надежда да превземат някое и друго селище още с цената на огромни и старателно прикривани загуби.

Очаква се натискът върху Путин да прекрати математически неоптималното поведение на руската армия, да продължи. Както е казал Бисмарк, руснаците бавно запрягат. Какво е казал за това, което става, след като запрегнат, прочетете сами.

Идеологическият фронт. Виждате, че Зеленски се изказва всеки ден. Важно е да поддържа духа на населението и армията, макар и добре да знае за огромните загуби, свързани със системата „Таракан“. За него това явно няма значение.

Руснаците също знаят, че системата „Таракан“ ще грохне, защото украинските войничета не извират като хлебарки, а са краен брой. И помнете, какво съм ви писал многократно – ще има голямо сражение за Донбас – Словянск и Краматорск, след което ще има такива за Харков и Одеса. Резервите, които ще им трябват на украинците за тези сражения, се утилизират сега за осигуряване на тактически успех на системата „Таракан“. Това ще доведе до това, че украинската армия ще остане без резерви баш, когато най-много ще им трябват.

Тази война вече не е между Русия и Украйна. Войната е между Русия и Нато, като украинските войничета се използват за пушечно месо. Абсолютно няма значение колко от тях ще си заминат. Важното е да бъдат прокарани определени интереси. Накаря атовете ще се разберат, а наританото магаре ще трябва да си плаща за помощта. Гледайте, какво ще има да става.

Следват нашите си дела. И днес караме с политологията. ПОЛИТОЛОГИЯТА (ДЕН 21)

Още за политическата система. Какво трябва да прави тя? Най-важното – да обезпечи властта на дадена социална група. Ето ви го – системата обезпечава властта на социална групи и чрез тази власт социалната група си налага интирисите върху цялото общество.

А обществото ходи за гъби и после псува, че никой не му обръща внимание. Ами няма да ви обръщат внимание, те са си обезпечили властта, за какво сте им вие. Други път пак ще идете за гъби и те пак ще си обезпечат властта. Това е положението.

Политическата система управлява дейността на хората , ама не как да е, а в интерес на управляващата социална група. Тези интереси водят до цели и задачи, за постигането които трябва да се мобилизират ресурси. И това става през политическата система.

Политическата система би трябвало да съдейства за интеграцията на обществото чрез отчитане на интересите на различни социални групи. Би трябвало, ама често не е така. Политическата система би трябвало да формира политическото съзнание у индивидите. Тука аматьорщината по нашите краища е голяма, но хайде стига за това, че гнилите неща са само В Дания. Само там и никъде другаде.

И сега - нещо от флорентинския сумрак

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 72)

... Ако се стремите да елиминирате всички рискове, гарантирате единствено провала...

Като действаш, винаги има риск. Вероятността за успех никога не е 1. като не действаш обаче, вероятността за успех е 0 и провалът е гарантиран. Затова от математическа гледна точка да действаш е по-добре. С ясното съзнание, че може и да не ти се получи всичко на 100%.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук