Христо Иванов отива на избори! Тази новина облекчи страданията на изтормозения от шоковите сметки за ток пенсионер, сгря душата на замръзналите софиянци от източните райони на столицата.
Оставям настрана основателните съмнение, че случката с жалбите е замисъл на Иво Прокопиев – основен идеолог и двигател на проекта „Да, България“.

Неговият почерк прозира на десетки места  и подхранва версиите за съшито с бели конци активно мероприятие, с цел повдигане на замръзналия им като младостчанин в панелка предизборен рейтинг.
Но нека разгледаме внимателно въпроса на въпросите:

Как лелеяната коалиция „Да, България“(ДЕОС и "Зелените") ще финансира предизборната си кампания?
За да отговорим на питането, съвсем естествено поглеждаме сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ето какво пише в решението за регистрация на прословутата коалиция:
Част от РЕШЕНИЕ  № 4263-НС, София, 08.02.2017
11.Декларация, подписана от Христо Любомиров Иванов, Зарица Георгиева Динкова и Петко Димитров Цветков за банкова сметка при „УниКредит Булбанк“ АД с титуляр ПП „ЗЕЛЕНИТЕ“, по която ще се обслужва предизборната кампания на коалицията.
13.Банкова референция с изх. № 0816-65--003562/08.02.2017 г. от „УниКредит Булбанк“ АД за актуална банкова сметка на името на партия „ЗЕЛЕНИТЕ“, по която ще се обслужва предизборната кампания на коалицията.
Източник: https://www.cik.bg/bg/decisions/4263/2017-02-08
Следователно банковата сметка, по която ще се набират средства за кампанията принадлежи на партия „Зелените“. От тази сметка ще се правят разходите за дейностите до изборния ден на 26-и март.
Нека прочетем внимателно и как според законодателя следва да се финансира участието на политическите субекти (в случая коалиция от партии) в изборната кампания:
Финансиране на партии, коалиции от партии и инициативни комитети
Чл. 150. (2) Коалициите от партии, регистрирали кандидати, могат да финансират предизборните си кампании със:
1. собствени средства на партиите, които участват в тях;
2. средства на кандидатите;
3. дарения от физически лица.
Източник: https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135715515
Тоест в сметката на „Зелените“ могат да постъпват суми от кандидатите, суми на партиите или дарения на физически лица. Ами това на практика означава, че физически лица отсега трябва да започнат ударно да даряват, или партиите да дават или участниците в кандидат-депутатските листи.
Ще кажете – ами те нали досега събираха дарения. И правилно – да погледнем какво точно са събрали. Ето и цитат от фейсбук страницата на „Да, България“:
Използваме затишието преди да почне денят на голямото събиране на подписи, за да ви споделим поредния седмичен отчет.
Близо 140 000 лв. са дарени на движението от 20-и декември 2016 г. до 3-ти февруари 2017 г. от 1274 души. Това прави средно по 109 лева на човек. Най-голямото дарение за периода по банков път е 320 лв., а чрез Пейпал – 147 евро.
„Да, България!“ продължава срещите си в страната и кампанията си в социалните мрежи. Разходите ни се повишиха и имаме още по-голяма нужда от помощта на всеки съмишленик .
Всичко разходи към 03-ти февруари – 29 895,90 лева
Тоест в момента горе-долу трябва да са налични 110 хиляди лева. Това виждаме от простата разлика между 140 хиляди приходи и 30 хиляди разходи. Тези дарения са в следната сметка:
ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА
Инициативният комитет разкри сметка за учредяването на Да, България:
Титуляр на сметката е Христо Любомиров Иванов.
По тази сметка може да дарите средства в подкрепа на Да, България.
Източник: https://dabulgaria.bg/%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE-140-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D1%82-1274-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8
Значи излиза, че към момента Христо Иванов е титуляр по сметка(със 110 хиляди лева в нея) на дарения за „учредяване и подкрепа“ на партия „Да, България“ Това пише черно на бяло в сайта им.
И тук идва голямото „но“. Волята на дарителя е в посока партия „Да, България“, а не коалиция между ДЕОС и „Зелените“. Такава партия, обаче, в правния мир все още няма. А и да бъде регистрирана в идните дни – тя няма регистрация за участие в изборите.
И какво правим с тези събрани дотук 110 хиляди лева?
Партия „Да, България“ няма право да ги дари в сметката на „Зелените“. Няма как една партия да финансира друга. Христо Иванов пък, дори титуляр по сметката, няма право да ги изтегли, да ги вкара в своя сметка, след което да ги прехвърли в сметката на „Зелените“.
А и няма как Христо Иванов и компания да четат закона както им се иска. Дарителите им са дарили за партия „Да, България“. Никъде не са записали възможност за прехвърляне на сумата в сметка на „Зелените“. В противен случай се променя волята на дарителя.
Следователно партия „Да, България“ сега може да се регистрира, да си държи в сметка сумата от 110 хиляди лева и да чака следващите избори.
А „Зелените“ и ДЕОС да започнат нова дарителска кампания.
Повтарям – според Избирателния кодекс коалициите финансират кампаниите си с: лични средства на партиите, издигнатите кандидати или дарения за коалицията. Парите в сегашната сметка на „Да, България“ не влизат в нито една от трите възможности. Те не са лични пари на Христо Иванов, не са дарени за тази коалиция и за сметката на „Зелените“, не са собствени средства нито на „Зелените“, нито на ДЕОС.
Всяка друга трактовка е поредното грубо погазване на закона и правните норми от уж най-загрижените за спазването на закона и правните норми.
Ще завършва с три кратки въпроса към г-н Иванов:
1.     Как ще финансирате кампанията на коалиция „Да, България“ (ДЕОС и „Зелените“)?
2.     Гарантирате ли, че 110 хиляди лева от сметката на партия „Да, България“ няма да изчезнат?
3.     Обещавате ли, че няма да пипате парите от тази сметка, защото прекрасно знаете, че тях не можете да прехвърлите в сметката на „Зелените“?
Благодаря предварително за отговорите!

Мариян Тончев за "Хипотези"