Не смятам, че това е фатално. Трябва да си зададем въпроса дали Г-7 е Г-7 или 6 + 1. От президента Рейгън насам има една традиция, че първото посещение на новоизбрания американски президент трябва да е в Канада. Тази традиция бе нарушена от Тръмп. Той отиде в Канада едва на 500-ния ден от встъпването си в длъжност. При това не на двустранно посещение, а на многостранен формат. Така коментира случилото се на скорошната среща на срещата на „Голямата седморка" Соломон Паси.
 „Това бе малшанс за Канада. А финансовият министър каза, че за Трюдо има специално място в ада. Това се случи само дни след като папа Франциск се усъмни в съществуването на ада“, добави той.

По думите му, в момента Тръмп е обсебен от срещата му с Кин Чен Ун в Сингапур.“ Той демонстрира пред Ким Чен Ун , че той превъзхожда своите най-силни съюзници от Г-7. Той казва на Ким Чен Ун: Аз с тия не се съобразих, а с теб ли ще се съобразя“, каза още Паси. Той обясни, че големият залог е получаването на Нобелова награда за мир. „Ако той успее да постигне планираното, той ще стане съвсем реален кандидат. Той не е вчерашен. Неговият екип е подготвил много добре почвата. Обама взе Нобелова награда почти за нищо“, добави Паси.

Паси продължи да анализира случилото се на срещата на Г-7. „Тръмп каза, че въвежда митата от съображения за национална сигурност. Това обиди съюзниците. И реципрочно те ще наложат мита, но те ще бъдат много интересни. Те ще бъдат наложени на щати, които са гласували за Тръмп. Това е хирургическа политическа атака. Това не е търговска война със щатите, а удар по Тръмп. Тръмп се вълнува предимно от вътрешната политика и той много внимателно изпълнява обещанията си. Дали той прави успешни ходове ние ще видим на следващите избори“, обясни Паси.
 
Най-гласовит на срещата на Г-7 бе Джъстин Трюдо, той беше и домакин. Той трябваше да обясни на своите избиратели какво става. Канцлерът Меркел бе сравнително умерена. Тя е много притеснена, че САЩ може да наложат мито на германските автомобили, продължи с анализа Паси. „Ако искаме да оценяваме какво става на това Г-7 , трябва да погледнем голямата картина. Тя не е много радостна. Трябва да прехвърлим погледа си от Канада в Пекин. Там имаше среща на БРИКС (бел.ред. - срещата в Китай беше на ШОС). Там бяха Русия, Индия, но присъстваше и Иран като наблюдател“, подчерта Паси и добави, че това е много интересно развитие.

По думите му, негативните очаквания на Атлантическия клуб се сбъдват. „Още преди десет години обърнахме внимание върху развитието на БРИКС. В Азия се създава нова система за международна сигурност, азиатско НАТО, азиатско Г-7“, предупреди Паси.

„За съжаление Западът не осъзнава това много, много. Нещата са много сложни в момента. Имаме един Запад, който се е втренчил в себе си. И има обединение на всички останали, които не са Запад, но ние не можем да ги обявим, че те не са демокрации. Ако Западът погледне малко извън себе си, тези проблемни може да намерят много лесно своето решение“, поясни Паси.

По думите му, първото нещо ние в България трябва да държим на евроинтеграцията и евроатлантическата интеграция, да бъдем стожер и контрапункт на всички центробежни процеси. „Канада може да бъде поканена да влезе в ЕС и еврозоната. България има нужда от нов приоритет във външната си политика – стратегическо приотизиране на отношенията с Китай“, даде насоки Паси.

Той ба категоричен, че китайски интерес ще има не само към АЕЦ "Белене", а към целия свят. Въпросът е Западът дали може да отговори като група. „Дали ще бъдем само пръчка в снопа на Хан Кубрат или ще отговорим като целия сноп“, подчерта Паси.

Паси не се ангажира с прогноза за изхода на срещата Тръм-Ким. „Президентът Тръмп направи няколко изключителни хода – отменянето на санкциите срещу Иран, срещата с Ким, фактическата подготовка за търговска война с Китай, митата за Европа, преместването на посолството в Ерусалим. Нито един от неговите предшественици не посмя да направи и една от тези стъпки. Той направи революция в международните отношения. Във всеки случай има положителни сценарии и България трябва да се насочи към тях“, каза Паси.