Докато още не са се опомнили от провала на инженерстваните проекти “Да, България” и "Нова република" на отминалите парламентарни избори, групата обвиняеми и подсъдими олигарси и техните марионетки се впуснаха в отчаян опит да спечелят друг избор – този за членовете на бъдещия Висш съдебен съвет. За да лансира вижданията на олигархията – кои трябва да влязат в следващото “правителство” на съдебната власт, на терена на публичното говорене бе спуснат зависимият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов.
От какво е зависим Панов? Ще се възмутят “стожерите” на морала.
Двете стенограми от АРГОГЕЙТ ясно разкриха, че не друг, а провалилият се и като политик номинален председател на “Да, България” Христо Иванов контролира съдия № 1 чрез нелицеприятна информация. Когато през лятото на 2016 г. името на председателя на ВКС бива спрягано като кандидат за президент (факт, който с категоричност доказва недопустимата политизираност на Лозан Панов, заради което, ако имаше и доза следа от морал, той трябва сам да напусне съдебната система) не друг, а именно Иванов изключва подобна възможност. “Ако има Черен лебед, това е жена му на Лозан...”, заявява проваленият бивш правосъден министър. 


Само няколко месеца по-късно, от втората стенограма на групата АРГО, когато вече Христо Иванов изразява амбиции да лидира новото политическо ГМО на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, тогавашният заместник-председател на парламента Иван Иванов (провалил се на последните парламентарни избори като кандидат за депутат от "Нова република") разкрива на кого задкулисието възлага задача да му гарантира индулгенция през т.нар. “реформа” на правосъдието. “Съдията (визирайки Л. Панов) да прави съдебна реформа…”, посочва Иванов.

Няма нужда дори да се запознаваме със съдържанието на бъдещи стенограми, за да сме наясно, че след като съдия № 1 е на (полу)пряко командване от задкулисието (той и те си знаят как и защо), на всяко действие на Лозан Панов, прозират интересите на менторите му. “Отвлеченият” човек, пък бил той и председател на Върховен съд, няма избор, както да приеме, че няма да е кандидат за президент, заради Черния лебед, така и да бъде натоварен с продължаване на войната на олигарсите срещу застрашаващата ги прокуратура.

Пионките просто изпълняват. В средата на март организира провокацията с визитата в навечерието на парламентарните избори у нас на румънската прокурорка Лаура Кьовеши, в опит да се мобилизират малцината избиратели на хибридните партийни проекти на олигархичния кръг “Капитал”. Другият замисъл на задкулисието – чрез развеждането на Кьовеши из София като карпатска мечка, да се засили натискът над съдии, прокурори и следователи, както и към бъдещите народни представители, които в следващите месеци ще трябва да избират новия Висш съдебен съвет. Именно с този избор е свързана и хипер медийната активност на Панов през последния месец. След повече от година мълчание, за 4 седмици, съдия № 1 даде едно асансьорно интервю в коридора на ВСС, както и още три-четири, в които интервюиращите задаваха повече отговори, вместо въпроси.

Олигарсите Прокопиев, Донев и сие изключително много държаха да имат минимум 10 народни представители в новия парламент, за да опитат през тях да повлияят на избора на членове на ВСС от парламентарната квота. След като и двата хибридни партийни проекта се провалиха, задкулисието няма друг избор и е готово да вложи целия си ресурс и инструментариум за натиск, за да повлияе на гласуването на вота на магистратите. За първи път съдии, прокурори и следователи пряко ще избират кандидатите за членове на съдебния съвет.

Проблемът пред олигархичния кръг “Капитал” е, че лобито им в съдебната власт – Съюзът на съдиите в България, през последните години силно се компрометира, основно заради овладялата го върхушка от политизирани съдии, част от които докато се занимават с кадруване, интриги и изпълнение на поръчки на кукловодите, дори не си решават делата и бавят мотивите с по две години. ССБ има сравнително ограничено влияние основно в поставения в зависимост от олигархията Софийски градски съд през одиозния му председател Калоян Топалов, както и в останалите съдилища, които правораздават в столицата.
Мнозинството от магистратите в страната, а и все повече техни колеги и в София, отдавна са спрели дори да плащат членския си внос към ССБ, което принуди грантово захранваната върхушка на организацията да скрие данните за членския състав. Всичко това поставя кукловодите, а и самия председател на ВКС, в цайтнот. 

Поведението на Лозан Панов в рамките на неговото медийно турне излъчва всичко друго, но не и убеденост в правдоподобността на спуснатите му “опорни точки”. Като кукла, с навита от нечия ръка пружинка, съдия № 1, не спира да дава указания на магистратите – първоначално как трябваше да номинират колегите си, а вече и как да гласуват на предстоящия вот. Не стига това, ами и “съветва” и депутатите – кого трябвало да изберат. Председателят на ВКС, не за първи път силно надценява себе си, най-малкото, защото Народното събрание ще избира представителите си във ВСС с гласовете на 2/3 от депутатите. И след като сам не спира да раздава “методически указания”, особено към съдиите, с което си позволява да се движи по ръба на тънката червена линия, отвъд която поведението му може да се разглежда като натиск и опит за нерегламентирано въздействие към магистратите от по-ниските инстанции, а и без да си дава сметка, че нарушава разделеността на властите що се отнася до “съветите” към законодателния орган, Панов не спира да върти плочата – “някой” нареждал на съдии, прокурори и следователи, а и на парламентаристи, как да гласуват. И понеже, колкото и да му се иска да е актьор, а това определено не му се отдава, Панов така и не успява да обоснове – защо един магистрат може, а друг да не може да е член на ВСС.

Очевидната липса на качества у Панов да убеждава, дори в удобни за него интервюта, ще принуди задкулисието в следващите дни да прибегне до друг отдавна познат похват, когато става въпрос за кадрови решения – омаскаряването на всеки кандидат, който не е спуснат от кръга около олигарсите Прокопиев, Донев и сие. Години наред, позорно провалилият се във всяка публична длъжност Христо Иванов е изграждал база данни, която да бъде използвана при нужда. Въпрос на дни е грантово зависимият т.нар. Български институт за правни инициативи, основан от Иванов, да пусне през поръчковите “медии” на олигархията компромати срещу тези магистрати, които са дръзнали да бъдат издигнати за членове на ВСС, но нямат одобрението на задкулисието. Същото ще се повтори и при последващите номинации за кандидати за “правителството на съдебната власт”, които депутатите ще избират съвсем скоро.

Подсъдимите и обвиняеми олигарси и техните марионетки – провалени политици и магистрати, очевидно са решени да саботират предстоящите избори за ВСС заради страховете, че ако не съумеят да овладеят съдебната власт през кадровия орган, то правосъдието този път може и да ги застигне. Не е изключено покрай гласуването да бъдат активирани и дежурните професионални протестъри, така добре изобличени в стенограмите  АРГО. А за да опитат да привлекат и друг, освен “дежурните” протестъри, кукловодите са изискали от пионката Панов да наизусти статистиката за “успехите” на румънското правосъдие, което издавало стотици осъдителни присъди за корупция. Цинично, докато рецитира числата, пионката – председател на ВКС, пропуска да напомни, че ефективните присъди се произнасят от съдии. Но така се получава, че у нас “реформа” на правосъдието сякаш искат точно тези магистрати, които най-много са се загрижили затворите ни да не бъдат пренаселени.

В предизборната кампания, по опита за овладяване на ВСС, задкулисието премина и друга граница, която е свързана със защитата на националната сигурност. Но, ако кукловодите на съпруга на Черния лебед може и да се измъкнат “сухи” заради злоупотребата с класифицирана информация, то тънкият червен конец на лявата ръка на “съдията” няма да го спаси от отговорността, която може да му се наложи да понесе, заради съучастие в “активни мероприятия” по разкриване на чувствителна информация на контраразузнаването.

И Цветница мина, съдия Панов, можете да свалите мартеницата. Тя със сигурност ще Ви донесе здраве, но няма да помогне на душманите, които Ви страхуват. Провалът на задкулисието от 26 март скоро ще има своя логичен римейк и при изборите в съдебната система, така че му мислете какви присъди ще трябва да произнасяте във ВКС на онези от стенограмите АРГО или пак ще ги обявите за невинни…