Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Имената на двама италиански магистрати, приятели от деца. Уби ги сицилианската мафия преди 25 години, след като бяха успели да пробият омертата на една от най-конспиративните организации на нашето съвремие – Коза Ностра. Трябва да си изключително самонадеян, загубил всякаква представа за реалността, за да помислиш да се сравняваш с героите от Сицилия, пише "Труд".

Действителността у нас, за жалост, е точно такава. От десетина дни е в ход сценарий, спуснат от олигарси с проблеми с българската прокуратурата, който претендира да носи знака на саможертвата на съдиите Фалконе и Борселино. Пореден сценарий, с който се преследва поне три цели – героизиране на изпадналия в безтегловност председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и предотвратяване на възможността за позорното му изхвърляне от правосъдната система, натиск срещу главния прокурор и пореден опит за неговата смяна, както и кризисно мобилизиране на силно демотивираните от изборния провал последователи на агресивния неолиберализъм у нас.

Кулминацията на сценария, трябва да е т.нар. “Марш за европейско правосъдие”, организиран формално от хибридните групи за улични метежи – “Правосъдие за всеки” и “За да остане природа”, т.е. от печалния политически проект на “Агнешките главички” “Да, България”. Преди месец, малко след като изфабрикуваха т.нар. “ЦУМ-гейт”, същите кръгове пет дни опитваха да мобилизират целия си ресурс, но накрая не можаха да съберат и 100 души пред Съдебната палата. Ситуацията утре вечер, но този път пред Народното събрание, едва ли ще е по-различна, защото извън професионални протестъри, маргинални политически марионетки на подсъдими и обвиняеми олигарси, служители от техни медиите, както и от грантово зависимите фондации и сдружения на “Зеления октопод”, нито един свободен български гражданин не би излязъл да марширува рамо до рамо с основните виновници в България мафията да си има държава!

Да сравняваш Панов с Фалконе е цинизъм

Всички участниците в поредното “активно мероприятие” са до болка познати – сценаристите, помагачите и изпълнителите, изобличени през собствените им стенограми от задкулисните им сбирки – АРГО. След като не успяха през прякото участие във властта, после през политическите си ГМО-проекти – “Да, България”, Нова Република, Движение 21 и ”последният да затвори вратата…”, сега се опитват да мачкат българската прокуратура, за сметка на унищожаването на авторитета на институцията – Върховен касационен съд, през превърналия се в политик негов председател Лозан Панов.

Грозно, мръсно, цинично е дори да си помислиш да сравняваш саможертвата на Фалконе и Борселино с гротескните опити – преди на Христо Иванов, сега на Лозан Панов – за ликвидиране на независимостта на държавното обвинение. Та, нали Иванов е този, който докато бе министър, превърна Министерството на правосъдието в щаб квартира на олигархичния кръг “Капитал” и техните адвокати-лобисти.

Неморално е името на Лозан Панов да се споменава или изписва в едно и също изречение с това на съдия Фалконе, който жертва себе си, съпругата си, приятеля си и охраната си в името на борбата със сициалианската мафия. Докато Панов, като наказателен съдия в недалечното минало, оправдава една от мутрите на криминалния преход – Данчо Гиздов, обвинен за съучастие в изнасилване на младо момиче. За да може няколко години по-късно, първо като ръководител на Административния съд в София, а после и като председател на ВКС, същият този Панов прави възможно обвинената за присвояване на 11 млн. лв. бивша социална министърка Емилия Масларова да избегне осъдителна присъда.

Кой марширува за правосъдие?

Берберян, заменила дузина панелки в “Обеля” за десетки декара в “Лозенец” или “диамантът” на Иван Костов – ексдепутатът Гроздан Караджов, изобличен от разследване на норвежките собственици на телекомуникационния гигант “Теленор” в кражба на 5 млн. лв. Не, това няма да е марш за справедливост и морал, това ще е марш на изобличените крадци на Прехода, които за няколкото си присъствия във властта, ще бъдат запомнени с криминалната приватизация от 1997-2001 г., при която се родиха олигархичните кръгове “Агнешките главички” и “Капитал”, както и с далаверите на министрите им, част от управлението 2014-2016 г. Назначилият криминално проявени в министерството на отбраната и затънал в корупционни схеми одиозен министър на отбраната – земеделецът Николай Ненчев ли ще марширува за правосъдна реформа? Или може би триото схемаджии от първия мандат на ГЕРБ – 2009-2013 г. – Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев, извлекли облаги от приватизацията на 33% от държавния дял на електроразпределителния оператор ЕВН? Не, това няма да е марш за правосъдие. С такива сценаристи, помагачи и изпълнители, единственият начин, по който може да бъде определен, е “Маршът на безсрамниците”!

Плащането – малко, интересите – големи

Кои са “Правосъдие за всеки”, ако не онези, за които бившият служител на Прокопиев – Николай Стайков (организатор на смешния протест пред Съдебната палата), е цитиран да казва в стенограмите “АРГО”, че са събирани по офисите, когато е имало нужда да се “излезе на улицата”. Двамата треторазредни адвокати са начело на “кухата” структура – Велислав Величков, някогашен депутат на Иван Костов, нереализирал се младежки лидер на дясното и Петър Кънчев, обвинен в телевизионен ефир от бездетно семейство, че е искал подкуп, за да му съдейства при осиновяване на дете. Кои са “За да остане природа”, ако не “Зеленият октопод”, разпрострял пипалата си върху милиони евро по европейски и грантови проекти. Протестъри на повикване в защита на чужди корпоративни интереси и рекетьори на българския предприемач. И пак ли ще залъгват обществото, че от “малки” дарения са платили разлепените из София плакати или са платили спонсорските публикации в социалните мрежи? Плащането може и да е “малко”, но със сигурност за тези, чиито интереси са големи.

Пропаганда с обратен ефект

Само преди два месеца днешните маршируващи получиха по всички правила на демокрацията правото да се самоорганизират и да излъчат свое политическо представителство. Чия е вината, ако не тяхна, че българският народ разпознава лицемерието им и ги остави извън парламента? Със сигурност не и на българите, които разпознаха фалша в предизборните мантри на политическите ГМО-та “Да, България” и “Нова Република”, които поръчковите медии – “Капитал”, “Дневник”, “Медиапул”, “Клуб Зет” – пропагандираха. Обратен ефект вече има и облъчването на обществото през превзетите от олигархията манипулирани публицистични предавания на бТВ, Нова телевизия, БНТ, Дарик радио и БНР, в които се прескачат Христо Иванов, Лозан Панов, Калин Калпакчиев и “учещият” българите на история Емил Джасим. Маршът им е важен, продължават да ни облъчват, но не и за хората, нито за върховенството на закона, а за олигарсите, които с него се опитват да спасят от разпад хибридните си структури. Утре пак ще ги замамят с мантрите за “съдебна реформа”, а след две седмици ще ги мотивират, че са елитарната част от обществото – “умните” и “красивите”, жълтопаветниците (нищо, че 2/3 от тях ги познават от няма и петилетка или две), като ги съберат за поредния гей-парад. Там пак ще видим начело виновника България да е под “мониторингов механизъм” – доносника в представителството на Европейската комисия в София, семейния приятел на олигарха Прокопиев, Юри Бюрер Тавание с развети розови перца.

Съществуващи в паралелния свят на егоцентризма безсрамно маршируващите дори не осъзнават, че в преследване на основната си цел – смяната на главния прокурор, което би им гарантирало недосегаемост за престъпленията на Прехода и налагането на диктатура над политически опоненти и икономически конкуренти, са обречени на вечна самота. И колкото повече притискат държавните институции или се опитват да манипулират обществото, толкова по-силен и единен ще е отпорът им. Защото не става въпрос вече просто за смяната на един или друг състав на Висшия съдебен съвет, назначаването на зависими магистрати по върховете на ключови съдебни инстанции или за главния прокурор, който ще бъде избиран в края на 2019-та година, а за българския суверенитет и независимост.

Президент и премиер единни в отношението си към “номиналния” председател на ВКС

Странно е как председателят на ВКС, очевидно, не иска да разбере, че с превръщането му в политик, той не просто унищожава всякакво доверие в институцията, която ръководи, но и прави неприемливо продължаването на мандата му.

Добре е, ако Панов излезе от унизителното положение, в което е поставил не само себе си, но и цялата институция ВКС, като поне се вслуша в думите на президента, на когото вече няколко пъти му се налага да припомня, че ако иска да е политик, т.нар. “съдия № 1” няма място повече в съдебната власт.

Премиерът бе също така категоричен, когато предупреди председателя на ВКС, че не може да се толерира поставянето на съдиите в зависимост от маломерни партии и свикнали да трупат ресурси от участието си във властта “кърлежи” – политически, икономически или лобистки. Да чуеш от президента и от премиера едни и същи послания, макар и изразени по различен начин, изисква, ако има и поне малко останала съвест, сам да поемеш отговорност и да тръгнеш по пътя, който очевидно си избрал – политическа кариера.

Шансът на България – отстраняването на “кърлежите”

Шансът за страната в настоящата ситуация е, че за първи път от много години нейните лидери проявяват усет на държавници с мисия и поне засега успешно изолират опитите на задкулисието да превземе останалата непревзета от него част от съдебната система.

В такъв момент, президентът и премиерът, които обединяват над половината от българите, ако се съди по проведените два избора – през есента на миналата година и пролетта на тази година – трябва с общи усилия да намерят лечението срещу заплахата за имунната система на страната. Както в медицината, при която единствено възможното лечение от кърлежи идва едва след тяхното отстраняване, така и държавниците ни трябва да работят за премахване на паразитите от обществените процеси, от политическия дневен ред и особено от съдебната система, защото последиците за всички биха били фатални. И докато това се отлага, винаги ще се намери някой “безплатно” да се включи в “Маршът на безсрамниците”…

Източник: "Труд"