През май т.г. БЛИЦ публикува анализ под заглавие „Що за сбирщина е войската на Башар Асад?” Той беше последният от поредицата критични материали за сирийската армия – последен, защото руските военни съветници и инструктори най-сетне ги научиха как да воюват.
Ако погледнем събитията в ретроспективен план, руските военни съветници се появиха от първия ден на операцията – офицери и сержанти от мотострелковите, танковите, разузнавателните и десантни подразделения на руската армия. На тях им беше поставена задача да обучават местните военни как да използват съветската и руската бойна техника, защото в предходните години на гражданска война в Сирия са загинали над 50 хиляди военнослужещи и то цветът на армията. Загубени са носителите на бойния опит и дух.
 

Още при намесата на Русия в конфликта, с участието на руски военни съветници в провинция Латакия започва формирането на 4-и доброволчески щурмови корпус от отслужили ветерани. Формирането на корпуса приключва още през 2015 г.
 
Много интересно е създаването и еволюцията на 5-и щурмови доброволчески корпус. В неговите редове са привлечени амнистирани въстаници и дезертьори, както и отклонили се от военна служба лица. Те също са обучени под ръководството на руски военни съветници. През април т.г. те показаха изключителна храброст в боевете за Хама.
 
Това обаче са периферни участия на руските военни съветници и то на ниско йерархично равнище.
 
Това лято държавната телевизия „Россия” показа подробно дейността на руските щабни съветници в района на Дейр ез-Зор. Те планирали ударите на авиацията, предавали координати на обекти, назначавали наряда от необходими сили, анализирали информацията от БЛА. Никога обаче не бе показано, че при командирите на щабове в бригадите, дивизиите и корпусите имало прикрепени руски офицери и генерали.
 
През 2015/2016 г. сирийският Генерален щаб се опитваше да отреди на руските висши военни ролята една ли не на статисти, привличани в масовки. Асад беше изтикал настрани кадрите, завършили съветски и руски военни академии и назначаваше само свои хора. Сред тях на ръководни длъжности имаше некадърници, корумпирани и предатели.
 
Ситуацията окончателно се обърна в началото на декември 2016 г. след катастрофата край Палмира. Още при първите изстрели „храбрите” сирийски войници побягнали, изоставили цялата си техника и въоръжение, спрели се чак на 100 км западно. Най-отпред препускал заместник-началникът на сирийския Генщаб, когото не могли да открият през следващите две денонощия. Следвал го началникът на главното оперативно управление на Генщаба, командващият ракетните войски и артилерията, командирът и целия щаб на 3-и армейски корпус, командирът на 18-а танкова дивизия... На 11 декември успели да спрат бягащите и да ги върнат на позициите, но след това те отново побягнали. Апропо, на позициите в Палмира останали само 200 руснаци, от които 120 спецназовци, които спрели терористите.
 
Последвалият разговор с Асад бил ултимативен и той добре разбрал урока: допуснал руските командири на всички позиции с неограничени пълномощия. Това било най-правилното му решение по време на целия конфликт в страната.
 
През януари 2017 г. е повдигнат въпросът за предаване на управлението на войната в Сирия напълно в ръцете на руския Генерален щаб. Под всякаква критика била подготовката на операциите от сирийските щабни офицери.
 
Бойните действия не си поставяли решителни цели и затова много от операциите завършвали или с контраудари от страна на противниците по настъпващите войски и нулиращи първоначалните успехи или е сриван цялостният замисъл на операцията, като крайните резултати били далеч по-скромни от планираните, като се изхожда от привлечените за участие сили и средства.
 
Фланговите удари на терористите обръщали в бягство големи сирийски групировки, не били въвеждани с решителен размах резервите, не се прилагали повече от един удар в операция с цел обхват и обкръжение на терористите.
 
Принципите на стратегическото и оперативното планиране на бойните действия, както и практическото ръководене на войските, получили приложение едва след като висшите руски военни реално оглавиха сирийската армия. Затова изтичащата 2017 г. пречупи гръбнака на ИД. На сирийците, като всички араби, по им приляга да са търговци, но се оказа, че могат и да са войници, ако има кой да ги направи.
 
В официални изказвания на руския военен министър Сергай Шойгу се казва, че висшият команден състав на Въоръжените сили (военни окръзи, армия, корпус) е преминал през Сирия, като на най-ниско равнище са дори командири на дивизии. В някои случаи те дори са поемали прякото командване на войските.
 
Руското министерство на отбраната призна в отделни случаи за загинали военни съветници, когато не може да отрича. През септември т.г. при минохвъргачен обстрел в района на Дейр ез-Зора загина генерал-лейтенант Валерий Асапов и още двама безименни полковници. През този май от снайперски огън покоси подполковник Алексей Бучелников. Година преди това край Алепо загина полковник Руслан Галицки.
 
Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ