Когато една партия е спечелила 10% или 5% на изборите, трябва да се държи по-скромничко. Не е възпитано, най-малкото, политически сили със скромни изборни резултати да имат поведение на победители с милиони последователи.

Няма никаква логика лидерите на такива партии да настояват за назначаването на този или онзи министър, или пък, обратното – да тропат с юмручета по масата и изрично да настояват, че някакви хора изобщо не ставали за министри. Нека, ако обичат, тези претенциозни политически лица първо да спечелят някакви избори и едва след това да поставят изисквания. 

Ето защо от „Има такъв народ“ съвършено правилно ошамариха политическия умнокрасивитет. Всяка жаба трябва да си знае гьола. В нашия случай - изборния резултат. И ако жабата вземе, че забрави, колко хора са гласували за нея, трябва да ѝ бъде напомняно. Понякога дори с по-остър тон.

Предсрочните парламентарни избори бяха спечелени от „Има такъв народ“. Ето защо това е партията, която ще казва кой да бъде премиер и кои да са министрите. Партиите, заели четвърто или пето или шесто място на изборите, разбира се, имат право на мнение, но нямат право на тропане по масата.

Откъде накъде електорални джуджета ще налагат мнението си и по няколко пъти на ден ще повтарят – ама, не, ще вземете тези трима министри или даже по-добре тези четирима, или я най-добре тези 7-8 вземете. Защитниците на джуджетата казват, че без тях нямало да има правителство. Възможно е. Само че отговорността за липсата на кабинет и за нови предсрочни избори ще падне именно върху тези с големите претенции и нахалните изисквания.

Ако наистина сме обективни, сме длъжни за признаем, че от партиите, които в момента водят преговори с „Има такъв народ“, най-адекватно се държи БСП. Да, те също казаха, че искат да видят персоналния състав на бъдещия кабинет, преди да дадат подкрепата си за него.

И това е напълно нормално. Няма как да гласуваш в подкрепа на нещо, което не познаваш. Пък и първият вариант за кабинет, който ИТН предложи, беше толкова нескопосан, че е естествено сега всички да искат да чуят предварително кои ще са следващите министри и, особено важното, кой ще бъде предложен за премиер.

Защото именно министър-председателят е този, който определя посоката. Този човек трябва да има модерно виждане за развитието на страната, а не идеите му да са взети от наръчниците за пазарни фундаменталисти, издадени в края на 70-те години.

Предстои да видим каква е визията на кандидат-премиера Пламен Николов. Засега само знаем, че трябва малко повече да чете за международна политика. Тогава няма да бърка Договора за добросъседство, подписан между България и Македония през 2017 г., с Преспанското споразумение, подписано между Гърция и Македония година по-късно. 

Пламен Николов: Страната не е имала досега премиер като мен - човек от частния бизнес

Слави Трифонов: Кандидатурата на Пламен Николов за премиер беше избрана преди две седмици

Защо е естествено основните политически сили в бъдещото правителство да бъдат „Има такъв народ“ и БСП? Първо, партията на Слави Трифонов спечели изборите. Второ, самият Трифонов, както и цялото му предаване в продължение на дълги години критикуваха яростно ГЕРБ.

Трето, БСП пък беше единствената парламентарно представена партия, която беше принципна опозиция на партията на Бойко Борисов в продължение на години. Членове на социалистическата партия нито са били министри на Борисов, нито са ставали омбудсмани с негова подкрепа. Има и още една причина, поради която БСП трябва да играе основна роля в бъдещото правителство.

Това ще бъде гаранция, че този кабинет ще води социална политика. Именно БСП ще бъде онази преграда пред либералния икономически екстремизъм, който доминира в публичните дискусии през последните три десетилетия. Важен е единствено пазарът, държавата да се маха, всичко да се приватизира – това е мантрата, която не само повтарят, ами и прокарват в действителността вече трийсет години. В резултат на този тип мислене сме на последно място по доходи в Евросъюза. БСП може да помогне на ИТН да се отърве от либералните клишета и да възприеме една много по-социална политика.

В крайна сметка много по-добре за обикновените българи ще бъде, ако в едно бъдеще правителство присъства партия със сериозна социална програма, а не политическото крило на кръга „Капитал“. Най-малкото защото през годините този кръжец е доказал, че винаги е на страната на милионерите и на силните на деня.

Само да ви припомня, че през различните години тази финансово-медийна група подкрепяше Костов, после НДСВ, а по-късно работеше за превръщането на Бойко Борисов в народен герой. Ключовите министри в първия кабинет на ГЕРБ бяха осигурени тъкмо от въпросния кръг.

А сега политическото крило на тази компания се прави на активен борец срещу Борисов. Никак не е възпитано това. Също толкова невъзпитано е да искаш да определяш министрите в бъдещия кабинет, при положение че си четвърта политическа сила. Очевидно политическият умнокрасивитет има проблеми с възпитанието.