Едва ли ще се намери човек, който поне веднъж в живота си да не е имал усещането за “пясък” в очите - боли го като мига, текат му сълзи, окото е зачервено...
Всичко това са симптоми на конюнктивита - едно от най-честите заболявания на очите.

Не очаквайте той да премине от само себе си. Конюнктивитът не е безобиден, както ни се струва.

Той трябва сериозно да се лекува, и то от специалист.

Ето и още съвети по темата от д-р Гергана Попова - очен хирург и консултант на вeстник “Доктор”.

Всяко възпаление на лигавицата на вътрешната повърхност на клепача се нарича конюнктивит. По-рано се смяташе, че това е “болест на мръсните ръце”, т.е. предизвиква се само от микроби, попаднали в очите чрез мръсни ръце, кърпа, от басейна. Сега вече се знае, че бактериалният конюнктивит е само една от разновидностите на това заболяване.

Голяма роля за възникване на болестта играят вирусите и алергичните реакции

По-рядко се среща медикаментозният конюнктивит, както и този, предизвикан от вредни химични или физически фактори. Следва гонококовият, хламидийният и още много други разновидности на болестта.

Симптомите на конюнктивита са много различни, но има и общи прояви:

усещане за пясък или чуждо тяло в очите, сълзене и отделяне на гнойни слузести секрети, парене, сърбеж,

неприятни усещания при осветяване, дразнене от светлината.

Най-често ние, офталмолозите, имаме работа с остър конюнктивит.

На пострадалия му се струва, че от вечерта му е влязла прашинка в окото, която не може да извади.

На сутринта се събужда и вижда как клепачите и ресниците са слепнали от засъхнала гной, а “прашинката” вече е “шепа пясък”. Клепачите са отекли, сълзите се леят като ручей, очите са зачервени. Обикновено отначало се уврежда само едното око, но скоро може да пострада и другото, особено ако не се спазват елементарните хигиенни правила.

Трябва да се сетите от какво и от къде е дошло всичко това - дали от прах или сте се простудили, или сте плували в басейн или язовир. А може би след прекарана болест е отслабнал организмът ви.

Вирусният конюнктивит може да е следствие от грипа, от хрема

или от друго остро респираторно заболяване. Бактериалният най-често е стафилококов и стрептококов.

Острият алергичен конюнктивит е само една от многото алергични реакции на организма. За разлика от бактериалния и вирусния, алергичният конюнктивит по принцип засяга и двете очи, като подпухват и двата клепача.

Каквато и да е причината, вие трябва да окажете първа помощ - независимо дали на себе си или на близък човек, и след това да търсите специалист.

ПЪРВА ПОМОЩ СЕ ОКАЗВА ЧРЕЗ ПРОМИВКИ С ИЗСТУДЕН ЗЕЛЕН ИЛИ ЧЕРЕН ЧАЙ

Промивайте увреденото око с памучно тампонче, обилно натопено в изстуден чай. Извършвайте движенията от външния към вътрешния ъгъл на окото. Но във всички случаи не трябва да допуснете да попадне нито една капчица на другото око. Все още имате възможност да го предпазите от болестта. След това промийте и другото око, но с друго тампонче, независимо дали ви боли.

Ако разполагате с борна киселина, промийте очите си с 2-процентен разтвор или с бледорозов разтвор на калиев перманганат. Веднага щом направите тези промивки, си вземете от аптеката натриев сулфацил. Това е много ефикасно средство при всички видове конюнктивит. Капнете по една капка във всяко око на всеки час. Понякога с това единствено средство, наред с промивките, се удава на болния да се справи с болестта в зародиш. Ако през целия ден не ви мине обаче, трябва да отидете при очен лекар.

Лечението на конюнктивитА зависи от причините, които са го предизвикали

Например бактериалният обикновено се лекува с очни капки и мехлеми, съдържащи антибиотици.

За вирусния се назначават противовирусни капки или мехлеми. Предприема се и възстановяване и укрепване на имунната система. Не всеки специалист може да определи вида конюнктивит “на око”, а изследвания се правят само в тежки случаи. При недостатъчна ефикасност едните препарати се заместват с други след 1-2 седмици.

Ако болестта е възникнала вследствие остра респираторна или всякаква друга инфекция, се лекува основното заболяване.

Същото важи и за лечението на алергичния конюнктивит. Според лекарите човек може изцяло да се справи с него само като се отстрани контактът с алергените. В повечето случаи това е невъзможно, затова усилията на специалистите се свеждат до това да отслабят симптомите на алергичния конюнктивит и да облекчат състоянието на страдащия. Това може да се прави с помощта на студени компреси, капки “изкуствени сълзи”, а в по-тежките случаи се назначават противовъзпалителни и антихистаминни препарати.

При остър конюнктивит в никакъв случай не налагайте на очите си превръзка - под нея очите не могат да мигат, гнойта застоява, микробите “разцъфтяват” и процесът може да се пренесе в роговицата.

КОНЮНКТИВИТЪТ Е СИЛНО ЗАРАЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ, ЗАТОВА Е МНОГО ВАЖНА ПРОФИЛАКТИКАТА

Профилактиката на вирусния и бактериалния конюнктивит се основава на представите за него като “болестта на мръсните ръце”. Отдавна е доказано, че обичайните хигиенни правила понижават заболяемостта. Затова по-често мийте ръцете си със сапун, не разтърквайте очите си с ръце и винаги използвайте индивидуални кърпи.

Най-добре е да се възползвате от еднократните салфетки.

Укрепването на имунната система и здравословният начин на живот също могат да се нарекат профилактични мерки за всеки конюнктивит.

Помнете: конюнктивитът е силно заразно заболяване. При това инфекцията може да се предаде не само чрез мръсни ръце, но и по въздушно-капков път. Ако сте в контакт с болни, заради своята безопасност в продължение на 2-3 дни сутрин и вечер капвайте в очите си аптечен разтвор от натриев сулфацил. При появяване на гной всекидневно сменяйте кърпите и спалното си бельо.

ХРОНИЧНИЯТ КОНЮНКТИВИТ ОБИКНОВЕНО Е ПРОФЕСИОНАЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Бактериалният и вирусният конюнктивит рядко преминават в хронична форма. Хроничният обикновено е професионално заболяване, или свързано с мястото на живеене. Той може да бъде предизвикан от замърсен въздух, прах, дим, пари от различни химически вещества.

Много често хроничният конюнктивит възниква при хора, работещи в предприятия от циментовата, въгледобивната, дърводобивната промишленост, както и при производство на брашно. Разбира се, и в химическите заводи, където работниците имат контакт с алкали и киселини, както и с парите на други съединения. И не на последно място, хроничен конюнктивит

може да възникне от напрегната зрителна работа при лошо осветление

Сами разбирате, че няма да има смисъл от лечението на болестта, ако вредният фактор си остане.

Ако нямате възможност да смените работата, търсете друг начин.

Лечението в този случай се свежда до капане на капки и хладни компреси с чай. При обостряне, както вече споменахме, прилагайте натриев сулфацил и дезинфектиращи мехлеми. Те се използват за през нощта.

Народни средства при проблеми с очите

- Правете си компреси с настойка от листа на алое - листо с размер на пръст се залива с чаша гореща вода и се увива, докато изстине. Така настойката е готова.

- Разредете една чаена лъжичка спиртна настойка от невен в половин чаша вода. Пак се правят компреси, а може и да си промивате очите с нея.

- В качеството на очен мехлем може да използвате висококачествен течен мед.
Той ускорява излекуването, но отначало се усеща парене в очите. И обратно, ако вече се е появила болка, от медовия мехлем тя ще утихне.

- От мед можете да си приготвите и разтвор за капване в очите. Ето как: 30 г мед се разреждат в 100 мл студена, но преварена вода. Капвайте по една капка във всяко око 2-3 пъти на ден. При по-задълбочена форма на заболяването, курсът на лечение продължава 20-30 дни.

- Билката очанка във вид на настойка се използва за компреси. Залейте 3 супени лъжици от суровината с половин литър гореща вода и оставете за един час. След това филтрирайте през плътна ленена тъкан. Напоявайте стерилни памучени тампончета в настойката и ги налагайте на очите си.